Is het echt ongezond om je tandenborstel vlakbij het toilet te bewaren?

Sport & gezondheid door Maya Luz

Waar bewaar jij je tandenborstel? De kans is groot dat je hem in de badkamer, op de gootsteen bewaart. Heel logisch, maar je wc bevindt zich waarschijnlijk hier niet heel ver vandaan. Dit is een vies idee, maar is het ook echt ongezond? Wij zoeken het uit.

Lees ook: Let op! RIVM waarschuwt voor gevaarlijke kruiden in supplementen

Is je tandenborstle vlakbij het toilet bewaren ongezond?

Je tandenborstel is een voorwerp dat je in je mond gebruikt. Hierdoor wil je eigenlijk dat deze zo schoon mogelijk is. En je toilet is niet per se de schoonste plek in je huis. Wanneer je naar het toilet gaat en doorspoelt, kunnen er bacteriën en restjes van je ontlasting in de lucht terecht komen, en dit kan vervolgens op je tandenborstel komen. Je ziet het niet maar het is er wel. Dat is een vies idee. De bacteriën en micro-organismen die op je tandenborstel eindigen kunnen je in het ergste geval ziek maken. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat je badkamer een vochtige omgeving is. Hierdoor kunnen er sneller bacteriën groeien, of zelfs schimmel, iew!

Hoe moet je je tandenborstel dan wel bewaren?

Oké, nu we dit weten, wil je waarschijnlijk je tandenborstel ergens anders leggen. Logisch, maar voordat je in paniek raakt, is het goed om te weten dat de kans dat je echt ziek wordt van je tandenborstel erg klein is. Zolang je tandenborstel zich in de badkamer bevindt, maakt de exacte plek waar je hem legt eigenlijk helemaal niks uit. We leven tenslotte in een wereld vol bacteriën, en je tandenborstel is geen uitzondering. Toch raden we aan om je tandenborstel niet te dicht bij het toilet te leggen. Dit is niet omdat we denken dat het een serieus gezondheidsrisico veroorzaakt, maar omdat het gewoon vies is. Hoe dichter je tandenborstel bij het toilet ligt, hoe groter de kans is dat er restjes van je ontlastig op terecht komen. Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat uitwijst dat mensen echt ziek worden van deze restjes, maar het is technisch gezien wel mogelijk. We raden aan om je tandenborstel rechtop te bewaren zodat deze altijd volledig kan drogen tussen het gebruik door. Leg deze ook niet in een afgesloten kastje, hierdoor ontstaat er een vochtige omgeving die voor meer bacteriegroei kan zorgen. De beste manier om je tandenborstel schoon te houden is door deze niet te delen, deze goed af te spoelen nadat je klaar bent met je tandenborstel en de borstel niet in contact te laten komen met andere tandenborstels. Tot slot raden we aan om je tandenborstel na iedere drie tot vier maanden te vervangen.