Is pilates effectiever dan naar de gym gaan?

Sport & gezondheid door Linde

Hailey Bieber, Naomi Campbell en Margot Robbie doen allemaal pilates. Misschien heb je het ook wel voorbij zien komen op de Instagram van Madonna of Lady Gaga. Pilates lijkt DE celebrity workout methode te zijn. Moet jij je gym membership opgeven en je inschrijven voor pilates klassen? Is pilates effectiever dan naar de gym gaan?

Lees ook: Alles wat je wilt weten over pilates

Wat is pilates?

Pilates is een workout methode waarbij je werkt aan flexibiliteit, een beter postuur en je kernspieren. Je kan pilates combineren met verschillende sporten zoals yoga, dit zorgt voor variatie in je workout. Je hebt voor pilates geen machines nodig waardoor je gemakkelijk thuis een snelle workout doet.

Verschil met gym

Hoewel zowel pilates als de sportschool gericht zijn op fitness en gezondheid, zijn er zeker verschillen tussen de twee. In een sportschool wordt vaak nadruk gelegd op het gebruik van machines zoals loopbanden, stairmastersen andere cardio-apparatuur. Gewichten en halters spelen vaak ook een grote rol in de gym. De focus ligt hier op het vergroten van spiermassa, het verbeteren van uithoudingsvermogen en het verbranden van calorieën.

In de gym richt je je vooral op het vergoten van spiermassa. Bij pilates focus je meer op de kernspieren. Ook verbeter je met pilates je flexibiliteit, stabiliteit en je postuur. Pilates wordt vaak uitgevoerd met behulp van een mat of specifieke apparaten die je niet in de gym tegenkomt. De nadruk ligt op het ontwikkelen van een sterke, flexibele en evenwichtige kern, terwijl je tegelijkertijd de stabiliteit en je lichaamsbewustzijn verbetert.

Resultaten van pilates

Pilates focust zicht niet op het verbranden van calorieën. Je valt dus niet veel af door pilates te doen. Zoals eerder gezegd helpt pilates bij het verbeteren van je postuur, het versterken van de kernspieren en flexibiliteit. Pilates verminderd ook rug- en gewrichtspijn.

Pilates is niet alleen goed voor je lichaam, metaal heeft het ook zijn voordelen. Het helpt bij het verminderen van stress en het verbeteren van de concentratie. Door de focus op ademhaling en specifieke bewegingen komt je geest tot rust en dit geeft een gevoel van innerlijke rust.

Resultaten van de gym

Als je naar de sportschool gaat, kies je zelf voor welk resultaat je werkt. De sportschool heeft veel variatie in keuzes en er is dus niet één duidelijk resultaat. Als je wil afvallen werkt krachttrainging in de sportschool het best. Dit is een train methode waar je door middel van gewichten heffen of intensief bewegen je de spieren verterkt.

Wat is effectiever?

Of pilates effectiever is dan naar de sportschool gaan, hangt af van jouw individuele doelen. Ben je op zoek naar een workout die zich richt op het ontwikkelen van een sterke kern, het verbeteren van flexibiliteit en verminderen van gewrichtspijn? Dan is pilates de juiste keuze voor jou.

Als je doel is om spiermassa op te bouwen, je uithoudingsvermogen te vergroten of calorieën te verbranden en dus af te vallen, past een sportschoolroutine met krachttraining en cardio-oefeningen meer bij jou. Je kan natuurlijk ook beide uitproberen om te zien welke methode jij het fijnst vindt en het best werkt voor jou.

Doe wat bij jou past

Uiteindelijk is het belangrijkste om een ​​workout methode te kiezen die goed past bij jouw behoeftes. Mocht je het lastig vinden hierachter te komen, is het verstandig om advies in te vragen bij een professionele trainer of fysiotherapeut om uit te zoeken welke workout het best aansluit bij jouw doelen!

Bron: elle.be | personalfitnessnederland.nl | fit.nl | marieclaire.co.uk Beeld: istockphoto.nl