Ramen lappen: Zo reinig je ze als een pro

Lifestyle door Anjali

Niet ieders favoriete klusje, maar toch nodig: de ramen lappen. Om lekker naar buiten te kunnen kijken moeten de ramen wel schoon zijn, en zo doe je dat.

Ramen lappen

Het is dan misschien geen leuke klus, maar toch kun je het maar beter niet overslaan tijdens je volgende grote schoonmaak. Het is toch fijn om geen vingerafdrukken, bladeren, spinnenwebben en strepen op het raam te zien wanneer de zon er doorheen gaat schijnen. Er is alleen wel een klein probleem: als je het niet goed aanpakt, eindig je met nógg viezere ramen, en zullen ze er smeriger uitzien dan voor de intensieve poetsbeurt. Gelukkig komt dit probleem veel voor, dus weten we als de beste hoe je de ramen lappen wél het beste aan kunt pakken.

Dit heb je nodig

Je hebt het waarschijnlijk allemaal al in huis en kent de tips misschien al, maar toch is het handig om alle benodigdheden op een rijtje te zetten. Dit heb je nodig om jouw ramen schoon en streeploos te kunnen krijgen en ze goed te lappen:

 

 • Emmer
 • Warm water
 • Ramentrekker
 • Afwasmiddel of glasreiniger
 • Zachte spons of microvezeldoek
 • Microvezeldoek of oude kranten
 • Eventueel azijn voor de hardnekkige vlekken en vegen

Zo doe je het

 

 1. Ga eerst met een stofdoek over het raam heen, en verwijder eerst wat eventuele vuil- en stofresten. Op deze manier kun je krassen op het raam voorkomen tijdens het soppen, omdat je kleine beschadigende deeltjes zoals zand eerst weg hebt geveegd.
 2. Vul de emmer daarna met warm water, en voeg hier een heel klein scheutje afwasmiddel of glasreiniger aan toe. Te veel afwasmiddel, glasreiniger of zeep kan al snel strepen achterlaten op het raam, dus wees voorzichtig met hoeveel zeep je erin doet.
 3. Vervolgens dompel je de spons of microvezeldoek in het sop en probeer je het raam zo grondig mogelijk te soppen. Werk van boven naar beneden, en vergeet niet om goed langs de randen en hoeken te gaan. Zo heb je alles goed ingezeept en is er geen plekje dat onbehandeld blijft. Let er wel op dat eventuele bijtende middelen niet goed zijn voor het raamkozijn, dus lees je van te voren goed in.
 4. Met schoon water spoel je het sop weer van de ramen af om de zeepresten te kunnen verwijderen. Doe dit met een tuinslang als je buiten staat, of binnen met een schone spons en schoon water uit een emmer.
 5. Nu is het tijd om te drogen: gebruik de ramentrekker en begin bovenaan het raam. Trek de trekker in een rechte lijn naar beneden, en veeg de trekker na elke lijn goed af om strepen te voorkomen.
 6. Heb je toch strepen op het raam? Dan kun je die het beste verwijderen met een droge microvezeldoek of oude kranten. Als de strepen dan nog niet verdwijnen kun je met een mengsel van azijn en water de hardnekkige strepen verwijderen.
 7. Ben je nog niet tevreden met het resultaat? Dan herhaal je het hele proces nog een keer, net zolang het lukt. Ramen lappen is een eitje met deze tips!