Waarom je beter niet je afwas voorspoelt voordat het in de vaatwasser gaat

Lifestyle door Sandra E

Vieze borden, aangekoekte pannen, even voorspoelen en de vaatwasser in. Waarom doen we dat eigenlijk? Vaak denken we dat de vaatwasser verstopt raakt door rondzwevende etensresten en voorspoelen lijkt dan de beste manier om dit te voorkomen. Stop maar met het voorspoelen want dat blijkt onzinnig.

Lees ook: deze 6 verrassende voorwerpen kan je schoonmaken in de vaatwasser

Afwas moet vies zijn voordat het de vaatwasser in gaat

Afwas moet juist vies zijn als je wil dat je vaatwasser z’n werk goed doet. Bij te veel voorgespoelde, schone borden kunnen de enzymen namelijk nergens aan vastkleven. Voorspoelen is dus niet nodig.

Denk aan de kosten!

Door geavanceerde technieken werkt een vaatwasser beter dan met de hand schrobben. Daarnaast komen de kosten voor het verwarmen van het water dat je gebruikt bij het voorspoelen nog eens boven op de kosten van het verwarmde water voor de vaatwasmachine. Dubbele kosten dus.

Uit onderzoek is gebleken dat een gemiddeld huishouden zo’n €61,- stroom per jaar verbruikt voor de vaatwasser. Heb je een ecostand dan halveer je dat bedrag al bijna naar €36,-. Met de hand afwassen is in de meeste gevallen het allerzuinigst. Gebruik dan wel een afwasbak en laat geen warm water stromen.

Wel eerst even de grote stukken kipkluifjes en broccoli verwijderen

Nu niet de hele mikmak in de afwasmachine gooien maar wel even de grote stukken kipkluifjes en broccoli van je bord schrapen anders raakt de boel verstopt.

Lees ook: dankzij deze megahandige gadget sneuvelen wijnglazen nooit meer in de vaatwasser