5x keukenvoorwerpen die je beter niet in de vaatwasser kunt stoppen

Wonen door Anjali

Hoe makkelijk het ook is om na het koken alles in de vaatwasser te doen, sommige keukenitems kun je echt beter met de hand afwassen. Deze voorwerpen kunnen de afwasmachine beter vermijden om ze langer mee te laten gaan.

Hout

Houten keukenitems kunnen niet goed tegen te veel en te heet water. Saptels, pollepels en snijplanken kunnen namelijk gaan splinteren, uitdrogen en/of kromtrekken in de afwasmachine. Het is dus het beste om ze gewoon met de hand af te wassen, met lauw water. Houten borrelplanken maak je het beste schoon met een beetje lauw water en afwasmiddel als er rauw vlees op heeft gelegen. Krijg je hardnekkige er niet uit? Probeer dan een scrub van citroensap en grof zeezout. Smeer de plank in met neutrale olie als amandelolie of druivenpitolie als het schoon en opgedroogd is voor een beschermende laag.

Gietijzer

Los van dat gietijzer erg zwaar is voor de vaatwasser, is het materiaal ook niet bestendig tegen de hoge temperaturen. De bovenlaag kan door het hete water verdwijnen, waardoor de pan sneller gaat roesten.

Scherpe messen

Scherpe messen wordens sneller bot en krijgen sneller roestplekken door de stralen van de vaatwasser in combinatie van het afwasblokje. Vooral zonde voor de dure (koks)messen. Was ze daarom met de hand af en droog ze met een theedoek om ze zo lang mogelijk goed te houden.

Kristal

Hoe overtuigend sommige vaatwastablet-reclames ook zijn, kristal kun je het beste met de hand afwassen. Hierdoor behouden ze hun glans en heb je minder kans dat ze breken.

Plastic

Het geldt niet voor ál het plastic materiaal, maar sommige bakjes, flessen en kookgerei kunnen niet tegen de hitte van de vaatwasser en zullen hierdoor vervormen. Ook heb je vast wel eens gemerkt dat sommige bakjes niet goed meer schoon worden in de afwasmachine: dit komt door je afwasblokje dat oplost en een dun laagje van het plastic afhaalt. Op de meeste plastic keukenitems staat of het in de vaatwasser kan, dus let daar goed op.