Dit is het perfecte stappenplan voor een grote voorjaarsschoonmaak

Wonen door Zora

Begin de lente goed door een grote voorjaarsschoonmaak te houden. Een lekker fris stulpje is deze grondige reiniging meer dan waard. Om het overzicht te behouden en het zo efficiënt mogelijk te doen, hebben wij het perfecte stappenplan voor jou!

Badkamer

Begin de grote voorjaarsschoonmaak in de badkamer. Maak het plafond en de muren als eerste schoon door ze te stofzuigen. Gebruik hiervoor de opzetborstel. Veeg ze vervolgens af met allesreiniger, wat je prima kan gebruiken op geverfde muren. Maak vooral de wand achter de spiegel schoon, waar jij je haar en make-up doet. Deze kan helemaal bedekt zitten onder haarlak, parfum en andere beauty producten.

Stop aanwezige badmatten in de was. Maak de spiegel en ramen schoon met een microvezeldoek zodat je geen pluisjes achterlaat.

Spray een sterk reinigingsmiddel op de douchewanden, vloer, badkuip en gootsteen en laat het twintig minuten intrekken. Doe in de tussentijd een ander klusje in een andere kamer of neem een korte pauze. Kom terug en spoel alles af van boven naar beneden. Doe hetzelfde met het toilet. Nadat je het schoonmaakmiddel in hebt laten trekken op de vloer, dweil je het schoon.

Slaapkamers

Het aanpakken van de slaapkamers is de volgende stap. Begin met afstoffen en stofzuig daarna het plafond en de muren. Veeg ze daarna schoon. Vergeet vooral de lichtknoppen, handgrepen en de zijkanten van de deuren niet, wat vaak wordt aangeraakt.

Haal het beddengoed van het matras en laat het matras en de ruimte luchten door het raam open te zetten. Laat het raam minimaal een halfuur openstaan, maar hoe langer hoe beter.

Stop al het beddengoed in de was, inclusief kussens en matrasbeschermers. Zorg dat jij alles wast in de volgorde dat jij het bed opmaakt, zodat het beddengoed niet op een hoopje ligt en gaat kreuken. Als jij je winterdekbedden gaat vervangen door lichtere, was deze dan eerst voordat jij ze opbergt in de kast.

Maak zware gordijnen schoon met jouw stofzuiger en de juiste opzetstuk of laat ze chemisch reinigen. Lichte gordijnen kun je in de wasmachine en droger stoppen. Reinig daarna alle spiegels en ramen.

Stofzuig en dweil de vloer. Maak vloerkleden en tapijten schoon met een tapijtreiniger, deze kun je tegenwoordig huren!

Keuken

Begin bij de muren en het plafond. Haal daarna de vriezer en koelkast leeg en bewaar de inhoud in een koelbox. Wacht tot beide apparaten op kamertemperatuur zijn voor dat je ze gaat schoonmaken. Gebruik twee eetlepels baking soda en één liter heet water. Voor de handvaten en knoppen kun je heet water en afwasmiddel gebruiken. Maak het goed droog.

Onvet het fornuis. Haal de roosters en ander verwijderbare onderdelen van het fornuis en schrob het schoon met een staalwol. Als het niet lukt om al het vet te verwijderen, stop alles dan in een luchtdichte zak met 250ml ammoniak. Laat het een nacht intrekken en maak het de volgende ochtend schoon met een doek. Maak daarna de oven en het magnetron schoon. Vul een kom die in de magnetron kan met water en citroensap en laat het koken gedurende twee à drie minuten. De stoom zorgt ervoor dat alle smurrie los komt en het citroensap werkt als ontvetter.

Reinig de raambekleding en was de binnenkant van de ramen. Maak daarna alle oppervlaktes en kasten schoon. Gebruik heet water en afwasmiddel om de vettige bovenkant van kasten en de koelkast schoon te maken. Veeg, stofzuig en dweil de vloer.

Woonkamer

Maak de muren en het plafond schoon. Veeg daarna alle lampen schoon met een microvezeldoek. Gebruik de tapijtreiniger die je hebt gehuurd om ook jouw bank en vloerkleed een grondige reiniging te geven. Ga verder met het raambekleding en de ramen.

Stof alle elektrische apparaten af en maak ze schoon met een microvezel- of elektrostatische stofdoek. Gebruik een busje perslucht om tussen de spleten te reinigen. Maak ook alle onderkanten van alle speakers, computers, televisies, etc. schoon.

Rond de voorjaarsschoonmaak af door de vloer te stofzuigen en te dweilen.