Gallery wall maken: zo ga je te werk

Wonen door Zora

Kale muren zijn zonde, deze lege ruimte voelt aan alsof het nog niet helemaal af is. De perfecte manier om dit op te vullen is met een gallery wall. Sinds een aantal jaren is het populair om een collectie kunst, posters of foto’s aan de muur te hebben hangen. Hoe jij ook mee kan doen aan deze trend leggen wij aan je uit.

Bepaal het onderwerp

Voordat je van start kan gaan en dat je spijkers in de muur slaat, zijn er een aantal dingen waar goed over nagedacht moet worden. Een prachtige gallery wall bestaat meestal uit een collectie dat bij elkaar past. Op welke manier jouw posters met elkaar overeenstemmen kan zijn door hetzelfde onderwerp of thema te gebruiken, of door ze bijvoorbeeld op elkaar af te stemmen op kleur. Je kan het geheel ook laten kloppen door allerlei verschillende kunst of posters te gebruiken. Dit zorgt voor een eclectische look.

Denk na over de lay-out

Bij een geslaagde gallery wall is er nagedacht over de lay-out. Als je al jouw kunstwerken netjes naast elkaar hangt, dan ben je niet goed bezig. Ook is het saai om alleen maar dezelfde formaten posters te gebruiken. Symmetrie en een consistente afstand tussen de schilderijen of foto’s is wel cruciaal, anders wordt het te rommelig. Nog een vuistregel is om de collectie niet groter te maken dan twee derde of drie vierde van de muur.

Gebruik de vloer om te spelen met jouw lay-out. Wanneer jij de juiste opmaak hebt, kan je de verschillende lijsten die je hebt, uittekenen op crêpepapier. Gebruik het crêpepapier om jouw lay-out uit te proberen aan de muur en het ophangen mag beginnen!

Wees creatief

Een gallery wall hoeft niet alleen maar te bestaan uit posters, schilderijen of foto’s. Maak jouw versierde muur eigen door ook gebruik te maken van ansichtkaarten, een gewei of wandtapijt. Het verschil aan texturen geeft jouw gallery wall dynamiek.


In plaats van een standaard ruimte uit te kiezen voor jouw gallery wall, kun je ook voor een minder traditionele plek kiezen. Bijvoorbeeld in het toilet of boven het trapgat. Sommige hangen hun kunst in de hoek, oftewel een corner gallery wall.