Originele manieren om een vaas te vullen

Wonen door Fleur
Eerstewereldprobleem pur sang: je weet niet wat je met die lege vazen in je huiskamer moet. Weer bloemen? Je blijft bezig. Leeg laten? Dat is ook weer zo wat. Daarom hier: vaasvullingen die net even anders (én goedkoper) zijn.

Nadat je er net een stel verlepte trosanjers hebt uitgevist, kijk je een beetje weemoedig naar je groen uitgeslagen vaas. Wat doe je er hierna nou weer in? In delia’s heb je even geen zin, vullen met schelpjes is nogal zomer 2008 en een kaars, daar heb je al een stuk of zes stolpen voor. Gelukkig is er meer!


Bloemen van jezelf

Goed, je mag het dan even gehad hebben met de flora van de plaatselijke bloemist, maar misschien wordt het anders als je zelf een veldboeket in elkaar flanst. En dan bedoelen we niet dat je alle achtertuinen van de buurt even af moet lopen voor een klaproos en een blauw viooltje, maar dat je je knutselkit er even bij pakt. Tutorials om bloemen te vouwen kun je onder andere vinden op Pinterest (hier, bijvoorbeeld), waar we ook deze doe-het-zelf-actie tegenkwamen: het maken van bloemen met niets minder dan een ‘pompomballetje’ en een tak. Maak met wol en een rond kartonnetje waar een gat in zit een balletje zo groot als je wilt en plak de wollen bal die je vervolgens krijgt met stevige lijm op een stokje of tak. Voor een vrolijk, maar nog strak genoeg effect, maak je pompoms in verschillende groottes en kleuren. Klaar is je vaas met bloemen die heel het jaar door kunnen blijven staan!

Bladeren

Een goedkope en wat houdbaardere optie dan echte bloemen, zijn grote bladeren. Dit is vooral mooi als je een doorzichtige vaas hebt. Saai? Nee, niet als je de bladeren een beetje leuk ‘schikt’. Bovendien kan het groen ervan een rustgevend effect geven. Bladeren die zich goed lenen voor in een vaas, zijn die van de Hosta. Het idee is verder simpel: vul de vaas met een kleine laag water en plaats daar zo’n drie grote bladeren in. Op die manier raakt de vaas niet te vol en ziet het er nog een beetje nonchalant uit. Is dit toch niet wild genoeg voor je? Je kunt ook op zoek naar (mediumgrote) bladeren en deze in verschillende kleuren verven.

 
Persoonlijke spullen

Die souvenirs van die bijzondere reis. De kurken van de beste flessen wijn die je met je geliefde dronk. De kerstkaarten van je beste vriendin die ieder jaar weer haar best doet er iets liefs op te schrijven. Je brillen door de jaren heen. Iedereen kan wel iets bedenken dat persoonlijk voor hem of haar is. En natuurlijk kun je die dingen voor jezelf houden, maar iets dat je goede herinneringen geeft, wil je misschien ook juist om je heen hebben. Vul een doorzichtige vaas met persoonlijke spullen. Dit kunnen dingen van één soort zijn, zoals alle munten die je tijdens je trip om de wereld hebt verzameld, maar ook verschillende spulletjes door elkaar. Te simpel? Je kunt de spullen ook omknutselen. Van leuke kaarten die je hebt gekregen, kun je bijvoorbeeld figuren vouwen. Wel spullen, maar geen persoonlijke? Maak ze speciaal. Die zwerfkeien van die vakantie in Kroatië worden in een handomdraai bijzonder als je er persoonlijke boodschappen op laat schrijven.

 
Spullen waar je geen ruimte voor hebt

Al weken erger je je aan die shitload aan sjaals die je hebt. Ze passen niet meer in een van de tachtig opbergdozen in je kast, maar een weggooiselectie maken, vertik je. Komt dat even mooi uit. Pak er een lege, doorzichtige vaas bij, rol je sjaals in de lengte op en doe ze in de vaas. Op die manier ontstaat een speels mengsel aan kleuren in het glas. Bonuspunt: je kunt je favoriete sjaal er zo uitgrijpen. Andere leuke vullingen met spullen: rolletjes met naaigaren, gekleurde kaarsjes of bijzondere kaarsen en verschillende knopen en/of kralen.


Kaarsen, maar dan anders

Zoals we misschien goed hebben ingeschat, heb je al tig stulpen om je kaarsenverzameling in op te laten branden, maar toch is een kaars in een vaas best een leuk idee als je er wat water bij doet. Water bij de wijn, à la, maar water bij een kaars?  Vul de vaas ongeveer driekwart met water en doe er dan wat drijfkaarsen in. Als je durft, kun je er nog een beetje grasachtig groen bij doen. Zen-factor: 200.

Eten

Eten is lekker, maar ook lekker decoratief. Van sinaasappel tot jellybean; wat voedsel in je vaas en de saaiheid van het doorzichtige gevaarte is in no time verdwenen. Pak bijvoorbeeld een sinaasappel en snijd die in helften. Vul de vaas in ieder geval voor de helft met water en doe de sinaasappelen erin. Mocht je dit nog te kaal vinden, dan kun je er altijd wat bloemen tussen doen. Zin in een kleurenfestijn? Dan heb je een goede reden de snoepafdeling van je supermarkt weer eens te bezoeken. Smarties, spekkies, lolly’s: you name it en het pimpt je vaas in een handomdraai tot de meest vrolijke accessoire van je woonkamer.

 
Mooi papier

In het bezit van een brief uit 1920? Een losse bladzijde uit een mooi sprookjesboek? Een paar stokoude ansichtkaarten? Zonde om die op een plankje te laten verstoffen! Laat je antieke schat zien door ‘m (voorzichtig) in een doorzichtige vaas te doen of op vormen, zoals ballen van piepschuim, te plakken. Te braaf voor je, of niet zo van de middeleeuwen? Struin het internet af naar mooie afbeeldingen of (inspirerende) teksten, laat die printen op mooi papier en voilà: modern, maar toch ook origineel voer voor je vaas.

Welke vaasvulling zou jij willen proberen?

Bron beeld: Pinterest