Plastic verdwijnt overal: zo maak jij jouw leven duurzamer

Lifestyle door Maya Luz

Voor de meeste mensen is dit waarschijnlijk geen nieuws meer: plastic is slecht voor de planeet. Daarom neemt de overheid maatregelen om plasticverbruik te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het moeten betalen voor je plastic beker. Irritant, we weten het. Maar er zijn gelukkig een hoop dingen die je kunt doen om duurzamer te leven en die kosten te ontlopen. Dit zijn ze.

Lees ook: Producten die over de datum nog prima te eten zijn

Investeer in een herbruikbare koffiebeker

Tegenwoordig moet je overal extra betalen voor een koffiebeker als je koffie gaat halen. Deze kosten zijn niet per se hoog, maar het kan zich na een tijdje wel op gaan bouwen. Daarnaast is het natuurlijk hartstikke zonde om steeds een nieuwe beker aan te schaffen. Stap daarom over op een herbruikbare beker die je in de tas doet om mee te nemen naar school of werk. Dit is voor nu een investering maar later zal je hierdoor juist goedkoper uitzijn. Je kan dit ook doen met je waterfles en bijvoorbeeld je boterhamzakjes inwisselen voor een broodtrommel.

Vervang je wegwerpproducten door herbruikbare producten

We gebruiken in ons dagelijks leven veel wegwerpproducten. Denk aan scheermesjes, boterhamzakjes, wattenschijfjes. Al deze dingen gebruik je maar één of een paar keren en daarna gooi je het weg. Voor al deze producten zijn er plasticvrije of herbruikbare alternatieven. Maak eerst of wat je al hebt en stap daarna over op een milieuvriendelijke variant. Ook dit is in het begin een investering, maar later ben je juist goedkoper uit.

Let op de ingrediënten van je producten

Producten zoals scrub of tandpasta kunnen microplastics bevatten. Deze zijn ontzettend slecht voor het milieu omdat ze onmogelijk zijn om op te ruimen. Hierdoor komen ze in het water terecht en kunnen dieren ze binnenkrijgen. Let daarom voortaan bij het kopen van scrub even op waar de scrubdeeltjes van gemaakt zijn. Onze voorkeur gaat uit naar zout of suiker, deze lossen uit zichzelf op.

Neem herbruikbare tassen mee naar de supermarkt

Heb jij thuis ook een enorme collectie van plastic boodschappentassen? Wij herkennen dit helemaal maar het is niet bepaald milieubewust. Leg voortaan een herbruikbare boodschappentas in je auto of doe er een in je fietsmand zodat je deze nooit meer vergeet als je naar de supermarkt gaat. Hiermee bespaar je ook weer wat centjes!

Zeg vaarwel tegen kauwgom

Kauwgom is zo lekker, we weten het! Maar in kauwgom zit helaas ook plastic. Je kauwgom in de natuur dumpen is dan ook erg slecht. Het vergaat namelijk niet. Als je fan bent van kauwgom kauwen, raden we aan om over te stappen op een plasticvrije variant. Als je vooral geniet van de smaak, dan kun je overstappen op mintjes.

Lees ook: Hoge rekening? Dit is waarom de dierenarts steeds duurder wordt