Hoge rekening? Dit is waarom de dierenarts steeds duurder wordt

Vrije tijd door Chloe

Bij een bezoekje aan de dierenarts kan je altijd een hoge rekening verwachten. Of je nou voor een jaarlijkse controle gaat of iets anders: diep in de buidel tasten moet je sowieso. Soms lijkt het wel of de dierenarts iedere keer dat je binnenstapt weer duurder is geworden. En helaas, daar zit ook een kern van waarheid in. Wij vertellen je waarom de dierenarts steeds duurder wordt.

Hoge kosten

Je hebt natuurlijk alles over voor je huisdier, maar soms kunnen de kosten zo hoog oplopen dat het voor sommige mensen onbetaalbaar wordt. Voor veel mensen kan dit een reden zijn om geen huisdieren meer te nemen, maar het kan ook een reden zijn voor mensen om niet meer naar de dierenarts te gaan als er wat met hun huisdier aan de hand lijkt te zijn. In een onderzoek van Kassa bleek zelfs dat 34% van de huisdierenbaasjes de kosten moeilijk of niet kunnen betalen. Zo moest zelfs 22% een lening afsluiten om onverwachte dierenarts kosten te kunnen betalen.

Pijnlijke percentages

Dit zijn natuurlijk al schrikwekkende percentages, maar het kan nog erger. Dierenbaasjes komen in sommige situaties namelijk voor hele pijnlijke keuzes te staan. Zo gaf 7% aan dat ze hun huisdier in hebben moeten slapen, omdat de behandeling te duur was. Daarnaast liet 5% het in laten slapen van hun dier uitstellen, waardoor het huisdier onnodig lang moest lijden.

Waarom wordt de dierenarts steeds duurder?

Goed, de kosten kunnen dus behoorlijk tegenvallen. Maar de dierenartsen zelf, die kunnen er ook niet altijd wat aan doen. Het heeft namelijk te maken met het feit dat praktijken op steeds vaker worden overgenomen door commerciële buitenlandse praktijken. In Nederland zijn de prijzen voor de medische zorg voor dieren niet gereguleerd en dus kunnen dierenarts praktijken enorm veel geld vragen. Daarnaast zijn dierenartsen sinds een paar jaar verplicht om 21% btw door te rekenen. Dit zorgde dus al voor een forse prijsstijging.