Lange wachttijd? Zo gebruik je deze in jouw voordeel

Vrije tijd door Maya Luz

Wachten, we hebben er allemaal zo'n ontzettende hekel aan. Maar in de meeste gevallen kunnen we er helaas niet echt omheen. Wanneer je lang in de rij moet staan of lang op een telefoontje moet wachten, kun je deze tijd het beste goed benutten, dit is hoe je dat doet.

Lees ook: Waarom je 's ochtends liever niet twee kopjes koffie achter elkaar drinkt

Je wachtsituatie

Wachten doen we op verschilllende manieren in verschillende scenario's. Je kan bijvoorbeeld wachten op het vliegveld totdat je kunt gaan boarden, je kan in de wachtkamer zitten bij de huisarts maar je kunt ook thuis wachten terwijl je wordt gebeld over iets belangrijks. We zullen de wachtsituaties onderverdelen in drie categorieën: thuis, buiten de deur in een drukke omgeving en buiten de deur in een rustige omgeving.

Thuis

Oké, je bent thuis en je bent aan het wachten op iets of iemand. Maar ja, wat moet je doen in de tussentijd. Als je lang moet wachten kun je altijd kijken of je dingen kunt doen voor werk of school of misschien wat administratieve dingen. Misschien liggen er nog rekeningen die betaald moeten worden of kun je e-mails beantwoorden. Als dit niet het geval is, kun je kijken of er huishoudelijke dingen zijn die je kunt doen. Denk hierbij aan een wasje in de machine doen of de vaatwasser uitruimen. Wat je allemaal precies kunt doen hangt af van hoe lang je moet wachten. Maar zeker als je nerveus wordt van het wachten, is het goed om jezelf nuttig te maken. In huis zijn er altijd wel kleine dingetjes die gedaan kunnen worden of misschien kun je alvast vooruitwerken zodat je later meer vrije tijd hebt.

Buiten de deur in een drukke omgeving

Wanneer je moet wachten in een drukke omgeving is je tijd nuttig besteden het lastigst. Want je kan je niet echt concentreren als er veel geluid en beweging is in je omgeving. Als je iets van een koptelefoon of oortjes bij je hebt met noise cancelling, dan kan dit eventueel helpen. Maar wij raden aan om deze tijd te besteden aan het doen van simpele dingen die weinig tijd en concentratie kosten. Denk hierbij aan het beantwoorden van appjes of simpele e-mails. Dit kan natuurlijk allemaal op je telefoon. Wil je iets anders nuttigs doen? Ga dan alvast een boodschappenlijstje maken of bedenken wat je die avond wil eten. Je kan ook je camerarol opschonen om meer ruimte vrij te maken op je telefoon. Voer kleine taakjes uit die je anders uit zou stellen, nu is het ideale moment.

Buiten de deur in een rustige omgeving

Tot slot is er nog het scenario waarin je niet thuis bent, maar je bent wel op een rustige plek. Hier kun je veel dingen doen die je thuis ook zou doen. Als je een laptop bij je hebt is dat natuurlijk ideaal, maar we kunnen het ons goed voorstellen dat dit niet altijd het geval is. Je kan gelukkig op je telefoon ook veel doen. Denk aan meer lastige e-mails lezen en beantwoorden. Je kan leerstof doorlezen voor de studie of je voorbereiden op meetings. Andere taakjes die je uit kunt voeren zijn to do lijstjes maken, een boek lezen of het nieuws checken. Dit zijn allemaal dingen die nuttig zijn om te doen maar waar je vaak niet echt de tijd voor vrijmaakt. Dit is het perfecte moment om het toch even te doen.

Lees ook: Dit is wat 30 minuten fietsen met je lichaam doet