WTF: Fashion fotoshoot over brute verkrachting in India

De maatschappij door Marleen_S

Mode is geïnspireerd op mensen en culturen. Dat snappen zelf de ergste modeleken onder ons. Maar een glamourshoot over de groepsverkrachting in India uit 2012? Daarmee sloeg modefotograaf Raj Shetye de plank compleet mis.

In India kun je door de roekeloze motorrijders en zigzaggende tuktuks niet bepaald met een gerust hart oversteken. En zeker als vrouw kun je daar niet veilig over straat. Serieverkrachtingen en aanrandingen zijn in het land namelijk orde van de dag. Maar zelfs de Indiase gemeenschap, die inmiddels heel wat gewend is, ging de beruchte Delhi gang rape veel te ver.  



De Delhi gang rape

Nirbhaya, zo heette de Indiase vrouw die in 2012 op brute wijze door zes mannen achter elkaar werd verkracht tijdens een busrit naar huis. Inclusief de buschauffeur. Een paar dagen later overleed Nirbhaya aan haar vele verwondingen en bleef haar vriend getraumatiseerd achter. Het gruwelijke nieuws over de Delhi gang rape, zoals de zaak wordt genoemd, ging gelijk de wereld over.

Na veel (inter)nationale protesten werden de daders opgepakt en veroordeeld. En aangezien vrouwen geen recht van spreken hebben in de verkrachtingscultuur van het land, is het maar goed ook dat de zaak door de wereldwijde aandacht aan het licht kwam.



Verkrachting als glamourshoot

Nu, twee jaar later, staat de Delhi gang rape weer in de spotlights. En dit keer staan niet de kranten er vol mee, maar zowaar een mode(!)tijdschrift. Modefotograaf Raj Shetye gebruikte de verkrachtingszaak van Nirbhaya als inspiratie voor een glamourshoot. Het model dat hij voor deze shoot strikte, staat op de foto’s van de shoot geposeerd in dure designerjurken in een Indiase bus met een handjevol mannen om haar heen, die ze van zich afduwt. De vergelijking met de zaak van Nirbhaya is snel gemaakt.

Het is niet op twee handen te tellen wat er allemaal mis is met de foto’s. Want ook al is het nu zo’n twee jaar geleden dat deze verkrachting in India heeft plaatsgevonden, bij veel mensen staat deze verschrikkelijke daad nog vers in het geheugen gegrift. De reacties op social media liegen er dan ook niet om. Twitter ontploft bijna van woedende mensen, die de reden van de fotoshoot niet begrijpen en vinden dat de fotograaf hiermee op een goedkope manier reclame wil maken voor zichzelf. 


"Andere invalshoek"

Raj Shetye verdedigde zich tegenover Buzzfeed over zijn fotoshoot: “De foto’s zijn niet bedoeld om de zaak van Nirbhaya’s te glamourizen, ik schijn er gewoon een ander licht op, een andere invalshoek.” Welke invalshoek?! En als je het ons vraagt, de nieuwste fashion gaat niet echt lekker samen met brute verkrachtingen in India.

Raj Shetye heeft zijn inmiddels omstreden foto's verwijderd uit zijn portfolio. Helaas voor hem zijn ze al wel viraal gegaan en blijven de boze reacties binnenstromen. Amitabh Kumar, woordvoerster van vrouwenrechtenorganisatie Centre for Social Research, is verontwaardigd over de foto's. "Dit kan moreel gezien niet, een brute misdaad als verkrachting gebruiken voor commerciële doeleinden", vertelt ze aan Metro UK.

Wij zijn het helemaal met haar eens. Verkrachting gebruiken om de nieuwste mode musthaves te showen? Nee, bedankt. 
 
Wat vind jij van de omstreden glamourshoot?