Wat zijn parfums met feromonen?

Lichaam door Lien

Parfums zijn er in allerlei soorten: bloemig, kruidig, fris, oriëntaals – genoeg keuzes. De laatste tijd zien we een nieuwe variant steeds vaker voorbijkomen: de zogeheten parfum met feromonen. Wat zijn feromonen? En waarom is dit ineens zo populair?

Wat zijn feromonen?

Het woord ‘feromoon’ komt van het Griekse ‘pheran’ en ‘horman’. Dit betekent ‘drager van opwinding’. Bij mensen worden feromonen geproduceerd door de zweetklieren. Je ruikt feromonen eigenlijk niet, maar neemt ze onbewust waar door het vomeronasaal orgaan wat zich in je neus bevindt. Het zorgt ervoor dat je iemand nog aantrekkelijker vindt of dat iemand jou als nog sensueler ervaart.

Parfums met feromonen

Lang verhaal kort: feromonen zijn dus lustopwekkend. Niet gek dus dat deze steeds vaker in parfums worden verwerkt. Die stofjes zorgen er dus voor dat je sensueler overkomt en aantrekkelijker ruikt. Althans, dat is de bedoeling. Omdat je deze stofjes niet ruikt, zou het ook gewoon een fabeltje kunnen zijn. Anderen geloven er heilig in dat er een duidelijke verandering merkbaar is in hoe mensen op dit type parfum reageren. Bij mannelijke parfums kunnen de lustopwekkende moleculen wel lichtelijk een geur hebben, ze ruiken namelijk een beetje naar musk.  Vandaar dat velen onbewust een voorkeur hebben voor musk-achtige geuren.

Ook interessant: alles wat je wilt weten over contouren