Een keuken delen met huisgenoten? Zo doe je dit op een stressvrije manier

Wonen door Maya Luz

Ga je voor het eerst op jezelf wonen? Dan is de kans groot dat je een keuken moet delen met meerdere mensen. In studentenhuizen is dit regelmatig het geval. Als je niet gewend bent om een keuken te delen met andere mensen, kan dit even wennen zijn. Dit is hoe jij een keuken kunt delen op een stressvrije manier.

Lees ook: Geen afwasmiddel in huis? Zo maak je je eigen

Maak duidelijke afspraken

Het maken van duidelijke afspraken is de eerste stap die je moet ondernemen als je met huisgenoten gaat wonen. Bespreek bijvoorbeeld waar jij jouw spulletjes kunt laten, welke spullen er gedeeld worden en welke niet en hoe je de keuken achter hoort te laten na het gebruik ervan. Sommige huizen delen alles, andere hebben allemaal hun eigen keukengerei. Het is dus altijd handig om van tevoren even duidelijk te weten wat wel en wat niet kan. Vraag daarnaast ook of er een taakverdeling is voor het schoonmaken van de keuken, de afwas en het doen van gedeelde boodschappen. Bied ook vooral aan op te helpen waar dit kan. Hierdoor kom je gelijk over als een fijn huisgenootje. Tot slot is het ook handig om rekening te houden met wie er wanneer gaat koken. Hiermee voorkom je dat je krap naast elkaar staat te koken of dat je lang moet wachten om de oven te gebruiken.

Gooi eten dat niet meer goed is op tijd weg

Als je de keukenkastjes en koelkast moet delen, is ruimte erg waardevol en schaars. Het is dan ook niet netjes om je restjes of aangebroken verpakkingen te lang te laten staan. Hou goed in de gaten wat je precies in huis hebt en wanneer je voedsel over de datum gaat. Hiermee voorkom je dat je eten weg moet gooien en kun je bewuster je boodschappen doen. Het is daarnaast ook nogal vervelend als jouw huisgenoten geconfronteerd worden met jouw beschimmelde lunch van drie dagen geleden. Ga je het niet meer opeten? Gooi het dan gelijk weg!

Houd rekening met allergieën of dieetwensen van je huisgenoten

Wanneer je samenwoont met meerdere mensen moet je ook een beetje rekening houden met elkaar. Als je jouw huisgenootjes ontmoet is het handig om even te informeren naar eventuele dieetwensen of allergieën. Zo kun je voorkomen dat er conflict ontstaat omdat jouw pindasaus een huisgenootje een allergische reactie geeft, of omdat je vlees neerlegt naast het eten van je veganistische huisgenoot. 

Voorkom vervelende geurtjes

We hadden het eerder al even over eten dat over de datum is gelijk weggooien. Maar eten kan ook geurtjes verspreiden als het nog prima te eten is. Denk aan gerechten met knoflook of andere sterk ruikende kruiden of een aangebroken ui. Dit soort dingen kunnen de koelkast vullen met een sterke geur. Dit is vervelend voor de andere mensen die de koelkast gebruiken. Sluit je eten daarom altijd goed af voordat je het opbergt. Doe het in een afsluitbaar bakje of een zakje. Daarnaast kun je ook investeren in verschillende gadgets die de vervelende geurtjes in de koelkast tegengaan. En vergeet tot slot ook niet om regelmatig je koelkast schoon te maken.

Spreek eens af om samen te eten en te koken

Hiervoor hadden we het voornamelijk over manieren om vervelende situaties of conflict te voorkomen in de keuken. Maar er zijn natuurlijk ook manieren om het delen van de keuken leuk te maken. Spreek bijvoorbeeld eens af met je huisgenootjes om samen te koken en te eten. Hierdoor kunnen jullie elkaar nieuwe recepten leren en kunnen jullie elkaar een stuk beter leren kennen!

Lees ook: 4x manieren om iets liefs voor een ander te doen