Geen afwasmiddel in huis? Zo maak je je eigen

Lifestyle door Anjali

Geen afwasmiddel in huis hebben hoeft nog niet te betekenen dat je de koekenpan op het fornuis kan laten staan, en de resten kan aan laten koeken. Een nieuwe pan bij de supermarkt kopen is geen optie, maar er zijn genoeg alternatieven om je keukengerei zónder afwasmiddel schoon te maken.

Baking soda

Je kunt er van alles mee: bakken natuurlijk, maar ook dingen schoonmaken, zoals de douchegoot, wasbak en vlekken verwijderen. Met baking soda krijg je je vaat weer blinkend schoon. Waarom? Het poeder neemt vet op, en scrobt hardnekkige vlekken weg. Je mengt ongeveer 80 gram baking soda met een paar eetlepels water, zodat je een gladde pasta krijgt. Trek hierbij een paar rubberen handschoenen aan en boen met het mengsel alle voedselresten van je vuile vaat. Spoel je servies en bestek daarna goed af en laat het drogen op een droogrek. Een kind kan de (af)was doen!

Handzeep

Geen afwasmiddel en ook geen baking soda in huis? Dan is de kans groot dat je wél handzeep ter beschikking hebt. Handzeep is alleen absoluut geen goed alternatief om je vuile vaat mee af te wassen. Het heeft antibacteriële eigenschappen, maar door verschillende andere ingrediënten is handzeep niet wenselijk om in aanraking met eten mee te komen. Afwassen met handzeep is niet gevaarlijk, een keertje kan geen kwaad, maar maak er dus geen gewoonte van!