Afvallen zonder calorieën te tellen: zo kan het

Sport & gezondheid door Maya Luz

Afvallen kan vrij lastig zijn. Het vereist wilskracht, motivatie en discipline. Vaak wordt er geadviseerd om je calorieën te tellen om ervoor te zorgen dat je niet te veel eet. Als je in een calorieëntekort eet, val je af. Maar calorieën tellen is niet voor iedereen een fijne methode. Maar gelukkig zijn er ook manieren om aan je gezondheid te werken zonder op de cijfertjes te letten. Dit is hoe je dit kunt doen.

Lees ook: Deze wijnsoorten bevatten de minste calorieën

Luister naar je lichaam

Te veel eten en niet weten wanneer je moet stoppen is voor velen een obstakel bij het afvallen. Als je niet weegt hoeveel je eet, is het ook moeilijk om in te schatten hoeveel je nou precies moet eten. De eerste stap bij het ontdekken wat jouw perfecte porties zijn is luisteren naar je lichaam. Heb je na je maaltijd nog steeds een rommelende maag? Dan heb je nog niet genoeg gegeten. Voel je in zo'n situatie niet schuldig als je meer eet. Als je jezelf namelijk met honger laat zitten, is de kans groter dan je uiteindelijk in een vreetbui eindigt. Weet daarnaast ook wanneer je vol zit. Voel je niet verplicht om je bord leeg te eten. Zodra je naar je lichaam gaat luisteren wordt het steeds makkelijker om te bepalen hoeveel eten je nodig hebt.

Maak gezondere keuzes in de supermarkt

Als je af wil vallen is het naast de hoeveelheid eten die je binnenkrijgt ook goed om te kijken naar de producten die je koopt. We zeggen absoluut niet dat je geen lekker eten meer mag eten, maar het kan wel helpen om wat gezondere swaps te maken. Kies voor voedzame producten en wissel calorierijke producten om voor producten die wat minder calorieën bevatten. Een belangrijk ding om hierbij te onthouden is dat deze nieuwe manier van eten haalbaar moet zijn voor jou op de lange termijn. Martel jezelf dus niet met ongekruide kippenborst of droge blaadjes sla. Maak er een culinair avontuur van en ga op zoek naar recepten en producten die gezond èn lekker zijn! Zo maak je afvallen leuk en haalbaar.

Let op je tussendoortjes

Veel mensen gaan tijdens het afvallen de mist in als het op tussendoortjes aankomt. Ze houden bij wat ze eten voor hun ontbijt, lunch en avondeten en vergeten de snacks mee te tellen. Deze snacks tellen natuurlijk ook gewoon mee en deze kunnen best een groot verschil maken. Hou eens in de gaten hoe vaak je gedurende de dag behoefte hebt aan een tussendoortje. Als je vaak snackt kan dit betekenen dat je te weinig eet tijdens je grotere maaltijden. Als tussendoortjes voor jou onmisbaar zijn, kan het ook helpen om op zoek te gaan naar gezondere alternatieven. Denk aan fruit, noten of een reep. Als je ervoor kiest om iets als chips of popcorn te eten als snack, doe dit dan in een schaaltje. Door niet uit de zak te eten heb je minder snel de neiging om in een keer de hele zak leeg te eten. (No shame, we zijn er allemaal schuldig aan.)

Beweeg meer

Je eetpatroon is misschien wel het belangrijkste om op te letten tijdens het afvallen, maar bewegen kan ook een groot verschil maken. Probeer er daarom een gewoonte van te maken om iedere dag even te bewegen. We gaan niet van je vragen om een gymrat te worden of om iedere dag een uur te gaan rennen. Wel kun je er een gewoonte van maken om wat vaker de fiets te pakken in plaats van de auto of om eens een stukje te gaan wandelen. Als je meer calorieën verbrandt, kom je ook weer makkelijker in een tekort. Maar vergeet niet dat je misschien meer energie nodig hebt als je meer energie verbruikt. Honger jezelf dus niet uit en zie eten niet als een beloning voor sporten.

Lees ook: Uit onderzoek blijkt: op deze leeftijd vind je je werk het minst leuk