Geen tuin? Zo creëer je een eigen moestuin in huis

Eten door Jennifer

In de supermarkten zijn de dingen tegenwoordig zo duur geworden. Daardoor lijkt het ineens heel fijn om een eigen moestuin te hebben met eigen voedsel. De kosten zullen dan gegarandeerd een stuk minder zijn. Alleen wat als je geen tuin hebt? No worries, je hebt blijkbaar geen tuin nodig om voedsel te kweken! Een moestuin kun je ook in huis maken.

Lees ook: Nog geen groene vingers? Deze 5 planten zijn het meest geschikt voor beginners

Moestuin in huis: zo doe je dat

Met de groeiende wereldbevolking dreigt er over een aantal jaar een tekort aan voedsel. Dat klinkt als iets uit de derdewereldlanden, maar kan dus ook werkelijkheid worden in landen als Nederland. Gelukkig vinden steeds meer mensen het leuk om hun eigen moestuin te creëren. Alleen heeft niet iedereen een mooie, grote tuin. Wat dan? Nou, je kunt ook een moestuin maken in huis (of op het balkon). Daar heb je echt niet per se een tuin voor nodig. Voor het gemak vind je hier de veelvoorkomende groenten, die je zelf kan kweken in je moestuin.

1. Sla

Even voor de goede orde, maar we hebben het hier over stengelsla. Dit is een Oosterse slasoort met een lekker frisse smaak en kun je dus ook zelf kweken in je moestuin. Leg hiervoor de stengel van de sla in water. Zorg daarbij ervoor dat niet meer dan tweederde onder het water ligt. Leg het bakje vervolgens in een omgeving met veel licht. Om de sla goed te laten groeien, moet je het bakje regelmatig bijvullen. Zorg dat je stengel altijd voldoende water krijgt. Heb je meer ruimte zoals bijvoorbeeld een balkon? Zet de stengel met slablaadjes dan over in een pot met aarde. Zo groeit de sla nog makkelijker. Meestal duurt het zo’n twee tot drie weken voor je echt een goede sla hebt. Knip tenslotte altijd alleen de buitenste bladeren van de sla eraf, waardoor je een kleine kern overhoudt. Dan kan je sla lekker verder groeien.

2. Bosui

Grote kans dat je bosui al weleens laat groeien in je keuken. Het is ook hartstikke simpel om bosui te kweken. Leg gewoon het laatste stukje van de bosui vanaf de wortels in water. Zorg daarbij dat de toppen niet onder water staan. Ververs het water zo nu en dan, om je bosui goed te laten groeien. Op deze manier kun je dezelfde bosui nog lang gebruiken. Ideaal, toch?

3. Kruiden (zoals basilicum)

Wanneer je graag verse kruiden gebruikt, wil je misschien ook weleens je eigen kruiden kweken. Zo heb je altijd iets bij de hand voor de garnering. Nou, dat kan! Zorg allereerst dat je zo’n vijf tot acht centimeter aan stengel overhoudt van de kruidensoort. Zet dit vervolgens in een glas met water. Na ongeveer een week zouden er al nieuwe wortels groeien. Is dat het geval? Dan kun je ze eventueel overzetten naar een kleine pot met aarde. Zo weet je zeker dat de kruiden niet te veel water krijgen. Zodra de kruiden eenmaal groeien na zo’n twee à drie weken, moet je nooit meer dan een derde eraf knippen.

4. Selderij

Als je selderij wil kweken in je moestuin, moet je eerst ongeveer twee tot vijf centimeter van de onderkant van je selderij overhouden. Plaats dit stukje in een klein glas water en op een zonnige, lichte plek. Al na een paar dagen zie je vervolgens de eerste blaadjes groeien. Daarnaast beginnen ook de wortels te groeien. Plaats de selderij daarna in een kleine pot met aarde en geef veel water. Zo kan de selderij lekker groeien.

5. Prei

Tijdens het koken is prei ook een fijn ingrediënt, die je altijd wel in huis wil hebben. Dan is het ideaal als je dit kan kweken in je eigen moestuin, of dus je moestuin in huis. Je laat prei op eenzelfde soort manier groeien als bosui en selderij. Alleen zet je bij prei wel een groter stuk onder water, namelijk zo’n twee tot vijf centimeter vanaf de wortels. Zet vervolgens de wortels als eerste in ondiep, lauwwarm water. Plaats je prei nu op een zonnige plek en ververs regelmatig het water. Ergens halverwege de eerste week zal de prei beginnen met groeien.

6. Knoflook

Tot slot kun je ook knoflook kweken in je eigen moestuin in huis. In dat geval moet je wel een knoflookteentje opofferen, want die ene plant je dan dus in een klein potje met potgrond. Zorg dat de wortels onder de aarde zitten en zet het potje met knoflook op een plek met veel direct zonlicht. Al na een paar dagen ontstaan er nieuwe knoflookteentjes.

Lees ook: Zo kweek jij je eigen ananasplant