Zo kweek jij je eigen ananasplant

Vrije tijd door Sanne

Je eigen exotische plant kweken in ons koude kikkerlandje… ja, het is écht mogelijk! Zo heel moeilijk is het eigenlijk niet eens, het vergt alleen een hoop geduld. Wie weet hoef je volgend jaar niet meer naar de supermarkt voor een heerlijke ananas. Tijd om erachter te komen hoe het werkt.

ananas kweken
Lees ook: Plant verzopen? Breng ‘m met een tampon weer tot leven

Wat heb je nodig?

  • Een mooie ananas die niet overrijp is. De ananas en bladeren moeten goed stevig aanvoelen wanneer je ‘m koopt.
  • Water
  • Pot met aarde
  • Een scherp mes

Stap voor stap

  1. Je begint natuurlijk door een ananas aan te schaffen, maar hoe kies je er eentje die niet overrijp is? Je kunt dit testen door aan de onderste bladeren te trekken. Als het blad gemakkelijk loslaat, dan heb je een te rijpe ananas. Tijd voor een andere dus. Daarnaast check je de ananas op schimmel, dit is namelijk een no-go. De ananasplant is namelijk supergevoelig voor schimmels. Als laatste moeten de bladeren mooi groen van kleur zijn. Gevonden? Let’s go!
  2. Wanneer je een ananasplant kweekt, heb je eigenlijk alleen de kroon nodig. Met een goed scherp mes kun je de bovenkant (de kroon) van de rest van de ananas afsnijden. Zorg ervoor dat er geen vruchtvlees meer aan de kroon zit, dit gaat snel rotten en dan is je ananasplant niet meer te redden. Wanneer de kroon los zit, snijd je een aantal onderste bladeren eraf. Zo is de kern goed zichtbaar.
  3. Tijd om de ananas te laten drogen. Zo verklein je de kans op verdere rotting.
  4. Na een week is de ananas goed ingedroogd en kun je de kroon in een glas met water plaatsen. Let op: alleen de onderkant hoeft het water maar aan te raken, dus niet de gehele kroon. Je plaatst de ananas in goed zonlicht, bijvoorbeeld op de vensterbank. Het water moet je iedere twee dagen verversen. Het zal ongeveer drie weken duren voordat de eerste wortels zich gaan ontwikkelen. Tot die tijd kun je niet veel anders doen dan wachten en je ananasplant een hoop liefde geven.
  5. Heeft jouw ananasplant inmiddels een paar goede wortels ontwikkeld? Dan kun je je leukste potje te voorschijn halen en deze vullen met potgrond. Je plaatst de kroon met wortels erin en drukt de aarde nog eens goed aan. Let op: de bladeren moeten goed boven de aarde uitsteken. De ananasplant kun je het beste nog een tijdje binnen houden op een zonnige plek. Een tropische plant gedijt namelijk niet héél goed buiten in het Nederlandse weer. Je kunt de plant in de zomer buiten zetten wanneer de temperatuur boven de achttien graden blijft. De ananasplant heeft zes zonuren per dag nodig en één á twee keer per week wat water.

Wanneer heb ik mijn eerste eigen ananas?

Dat kan best een tijdje duren. Bij goede verzorging, kan het ongeveer een jaar duren voordat de eerste bloem zich ontwikkelt waarna de eerste ananas kan gaan groeien. En het groeien van de vrucht duurt ook weer zes maanden. Oftewel: je hebt een hoop geduld nodig wanneer je zelf een ananasplant wilt gaan kweken. Good luck!

Lees ook: Plantlovers opgelet! Zo stek je een pannenkoekenplant

Beeld: iStock