Naar de sauna gaan is goed voor je gezondheid: dit zijn de voordelen

Sport & gezondheid door Maya Luz

Naar de sauna gaan is erg ontspannend. Hier kun je echt even goed tot rust komen, alleen, met je partner of bijvoorbeeld met je vriendinnen. In deze warme omgeving zitten is ook nog eens goed voor je gezondheid! Dit zijn alle gezondheidsvoordelen van naar de sauna gaan.

Lees ook: Say what? Pizza is een gezonder ontbijt dan meeste ontbijtgranen

Het bevordert spierherstel

Als je spierpijn hebt, is even in de sauna stappen een erg goed idee. De sauna kan je namelijk van het stijve gevoel en de pijn in je spieren afhelpen. Als je veel en hard sport, is gebruik maken van de sauna dus zeker een goed idee!

Het verlicht rugklachten

Heb jij vaak last van je onderrug, dan is naar de sauna gaan een goede gewoonte om in je routine te verwerken. De hitte doordringt de spieren en gewrichtsbanden. Daarnaast opent het de aderen in je onderrug waardoor de bloedsomloop wordt bevorderd. Net als bij de spierpijn, helpt dit enorm met het verlichten van de pijn. Als je dus heel graag even van de pijn af wil, kun je de sauna zien als een fijne tijdelijke oplossing.

Het verhoogt tijdelijk het metabolisme

In de sauna zitten kan tijdelijk je metabolisme verhogen en ervoor zorgen dat je meer calorieën verbrandt. En dat terwijl je stilzit! Je lichaam moet namelijk hard werken om je lichaamstemperatuur niet te ver te laten stijgen. Het is net cardio, maar dan zonder het bewegen en met het zweten. Dit betekent natuurlijk niet dat je je cardio of krachttraining zomaar kan skippen. Wel kun je de sauna toevoegen aan je fitness routine.

Het bevordert de bloedsomloop

Zoals we eerder al even hebben benoemd: de sauna bevordert de bloedsomloop. Dit heeft meerdere voordelen. Zo zorgt het ervoor dat je spierpijn wordt verlicht en sneller overgaat. Daarnaast kan het zwellingen en pijn tegengaan. Als je last hebt van je gewrichten of spieren, is het dus altijd aan te raden om even de sauna in te stappen waar mogelijk. De pijn zal verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Het helpt je ontspannen

En last but not least, komen we uit bij de reden voor een saunabezoekje voor de meeste mensen: ontspanning. De hitte en de rustige omgeving die een sauna bieden, kunnen enorm helpen met het verhelpen van stress en anxiety. Een kwartiertje doorbrengen in een sauna kan hier al een erg positief effect op hebben. De sauna is ook een erg goede plek om in te mediteren.

Lees ook: Met deze tips wordt sporten tijdens je menstruatie fijner