Deze dingen herken jij als je de enige queer persoon bent in je vriendengroep

De maatschappij door Maya Luz

Als je queer bent, komen daar tegenwoordig helaas nog steeds een aantal vervelende en oncomfortabele dingen bij kijken. We hebben dan veel aan onze vrienden die ons accepteren en steunen. Toch kan onderdeel zijn van een hetero vriendengroep als queer persoon ook zo zijn nadelen hebben. We zijn dol op onze besties, maar deze dingen zal je zeker herkennen als je de enige queer persoon bent in je vriendengroep.

Lees ook: Deze dingen herken je als je ooit getwijfeld hebt over je geaardheid

De onhandige opmerkingen

Onze vrienden zijn stuk voor stuk schatten en lieverds, maar soms kunnen er opmerkingen gemaakt worden die niet helemaal lekker vallen. Soms moet jij dan even een stapje terug nemen om je te realiseren dat sommige dingen die jij heel logisch vindt, niet net zo logisch zijn voor mensen die jouw ervaring niet delen. Het is soms lastig om te erkennen dat je hetero vrienden je zeker kunnen steunen, maar je nooit honderd procent kunnen begrijpen. Wanneer ze iets zeggen dat jij eigenlijk niet fijn vindt, komt die realisatie weer even binnen. Je moet dan kiezen: spreek ik ze erop aan of laat ik het gaan? En dat is nog best een lastige keuze.

Over nieuwe partners vertellen kan ook erg spannend zijn. Of wat dacht je van gesprekken over seks. Bij dit soort onderwerpen komen er nog weleens gekke opmerkingen naar boven, dus ben jij tijdens deze gespreken extra op je hoede.

Uitgaan

Het uitgaansleven is voor queer mensen vaak net even iets anders dan voor hetero's. Er zijn gay nachtclubs die voor queer mensen veel prettiger zijn om te bezoeken. Het is een safe space en je bent omringd door gelijkgestemden. Maar als al je vrienden hetero zijn, is de kans groot dat je tijdens het uitgaan in de 'normale' clubs eindigt. Hier moet je als queer persoon je toch even iets anders gedragen dan dat je in een gay club zou doen. Je kledingstijl is in deze setting misschien net iets 'te', of je moet oppassen voor eventuele homofobie. Oh ja, en met iemand flirten in de club gaat nu waarschijnlijk niet gebeuren. Dan maar de wingman zijn voor je besties!

Je aan moeten passen

Een over de top persoonlijkheid, een opvallende kledingstijl of genieten van queer cultuur, sommige dingen passen niet altijd even lekker in een hetero setting. Om er toch een beetje bij te horen, moet je je dan een beetje aanpassen. Je kan niet bij iedereen jezelf zijn en dat is hartstikke zonde. Gelukkig zijn er een hoop mensen waarbij dit wel kan, maar dit is zeker niet altijd het geval. Soms moet je bijvoorbeeld rekening houden met de familie van je vrienden of de partners van je besties die nog niet zo open-minded zijn. En tja, dat is frustrerend.

Politieke discussies

Politieke discussies met hetero vrienden kunnen lastig zijn. Zeker rondom verkiezingstijd weet jij al hoe laat het is. Zeker met vrienden die iets conservatiever zijn, is deze periode een hel. Dit kan soms zorgen voor vervelende discussies of zelfs ruzies. Je wil je vriendschappen niet laten bepalen door politieke voorkeur, maar dat is soms lastig als je vrienden op een partij stemmen die jouw rechten als queer persoon niet willen waarborgen.

Lees ook: Iris doet aan free bleeding: 'Thuis laat ik mijn menstruatiebloed vrij lopen’