Beter slapen met deze tips in de donkere maanden

Sport & gezondheid door Djamila

Heb jij snel last van weinig energie tijdens de wintertijd en kom je niet goed in slaap? Bij veel mensen wordt door het gebrek aan daglicht in de winter het slaapritme verstoord. Zo word je soms al een stuk eerder moe en kan je je futloos voelen. Een goede nachtrust is dus erg belangrijk om gezond de winter door te komen. In dit artikel vind je vier handige tips om beter te slapen tijdens laatste donkere weken van het jaar.

Tip 1. Zorg voor een vast slaapritme

Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta ook op dezelfde tijd op. Dit zorgt voor regelmaat en dat is goed voor je lichaam. Je lichaam went namelijk aan het ritme, waardoor je ‘s avonds makkelijker in slaapt valt en ‘s morgens makkelijker op kan staan. Hierdoor krijg je meer energie en voel je je fitter. 

Tip 2. Maak je slaapomgeving niet te warm

Tijdens koude winternachten heb je vaak al snel de neiging om een dikke pyjama aan te trekken en extra warme dekens op je bed te leggen. Toch kan je dit beter niet doen. Je lichaamstemperatuur gaat meestal omlaag als je slaperig wordt, maar stijgt weer na een paar uur slapen. 

Hierdoor krijg je het met warme nachtkleding en dik beddengoed al snel te heet en dat zorgt ervoor dat je gaat zweten en juist slecht slaapt. Het is daarom beter om je ‘s nachts niet te warm te kleden en dekbedden te gebruiken die goed ventileren. Zorg ook voor voldoende frisse lucht in je slaapkamer. Zo raak je niet oververhit en slaap je beter.

Tip 3. Vermijd kunstlicht vlak voordat je gaat slapen

Kunstlicht zorgt ervoor dat je actief blijft en kan daardoor je nachtrust verstoren. Kunstmatig licht verstoort namelijk de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, waardoor je moeilijk in slaap komt en slecht slaapt. Zet daarom een uur voordat je gaat slapen alle apparaten die kunstlicht gebruiken uit en dim alle lichten. Heb je licht nodig, bijvoorbeeld om te lezen? Gebruik dan kaarsen. Vergeet alleen niet om deze uit te blazen voor het slapen! 

Tip 4. Bereid je vroeg voor op het naar bed gaan

Haal als je thuiskomt van je werk meteen je make-up van je gezicht en trek je pyjama aan. Deze handelingen herkent je brein waarschijnlijk van de routine voor het slapengaan, en dus maken je hersenen zich alvast klaar om naar bed te gaan. Door dit te doen val je dus uiteindelijk sneller en makkelijker in slaap als je eenmaal echt in bed gaat liggen. 

Zorg ook voor voldoende ontspanning. Ga bijvoorbeeld lekker relaxen op de bank met je favoriete serie of luister naar een podcast. Het kan ook helpen om yoga- en ademhalingsoefeningen te doen zodat je helemaal ontspant. Zo ben je in de relax-modus als je naar bed gaat en val je waarschijnlijk een stuk makkelijker in slaap. Welterusten!