Zo wordt samenwonen met je partner een makkie

Wonen door Anne-Fleur

Of je nu direct vanuit je ouders' huis bij je partner intrekt of dat je met z'n tweetjes een prachtig appartement hebt weten te bemachtigen: samenwonen met je partner is niet niks. Hoewel je natuurlijk hartstikke verliefd bent en heel erg uitkijkt naar jullie tijd samen in één huis, komt er toch meer bij kijken dan je denkt. Om zo goed voorbereid mogelijk deze (grote) stap te zetten hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet, zodat het samenwonen met je partner een makkie wordt.

Zo rock je het samenwonen met je partner

Samenwonen met je partner is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Beide partijen hebben in hun individuele levens eigen gewoontes en routines opgebouwd, wat soms kan clashen met die van een ander. Dat is niet erg natuurlijk, maar je moet dan wel willing zijn om deze aan te passen aan elkaar en dus compromissen te sluiten. Je wil wanneer je samenwoont het liefst met deze persoon blijven, dus om elkaar niet het bloed onder de nagels te halen na drie weken, hebben we een aantal adviezen voor je op een rijtje gezet. 

1. Communicatie

Hoe mega cliché het ook klinkt: communicatie is echt het aller-allerbelangrijkst. Je hebt net een serieuze stap gezet om met elkaar te gaan leven, dus je moet ook communiceren over dingen die je wil, nodig hebt of juist niet wil. Duidelijke afspraken over allerlei dingen zijn noodzakelijk voor een succesvol living together. Ook al vindt je praten over je gevoelens lastig, het is een goed idee om er toch mee te oefenen. Als je uitspreekt hoe je je voelt zul je zien hoe ruzies voorkomen hadden kunnen worden en hoe willing iemand is om naar jou te luisteren. Diegene waarmee je samenwoont is toch niet voor niets jouw partner?

2. Eigen space behouden

Het gaat er niet om hoe groot de ruimte is waarin je woont, maar qua personal space is het behouden ervan wel heel belangrijk. Dat je samenwoont met je liefde betekent niet dat iemand (en jijzelf) geen ruimte voor zichzelf meer mag hebben. Er zijn nog steeds grenzen en door communicatie (lees punt 1) baken je deze goed af. Als een van jullie even me-time nodig heeft, heeft dat vaak niks met jullie relatie te maken. Even moeten opladen is altijd mogelijk, toch?

3. Heb 'lastige' gesprekken

Dit lijkt misschien een beetje op numero 1, maar deze zit net even iets anders in elkaar. 'Lastige' gesprekken gaan namelijk over praten over geld, taakverdeling enzovoorts. Wat is jullie maandelijkse budget? Hoe voelen jullie je over geld delen? Willen jullie een gezamenlijke rekening? Is één van jullie heel zuinig met geld en de ander juist niet? Wie doet de was? Wie doet de afwas? Maken jullie om de week schoon of één keer per maand? Allerlei vragen die goed zijn om samen te beantwoorden. Zo leer je iemand direct beter kennen en kunnen jullie samen een plan maken voor jullie leven samen. Plus, zo maak je het samenwonen met je partner toch een stuk makkelijker?

4. Heb quality time, maar ook me-time

Je hoort weleens dat mensen zeggen dat je elkaar minder ziet wanneer je samenwoont. Zodra je een routine hebt gevonden leef je je leven maar een beetje en stap je met je partner (in de meeste gevallen) samen in bed en wordt je samen weer wakker. Samen slapen betekent niet per se quality time als je samenwoont, want jullie bed is letterlijk te plek waar je rust. Het is dus buiten jullie geroutineerde levens van belang om nog steeds dates te plannen en indruk te maken op elkaar. Probeer wanneer je gaat samenwonen met je partner die sparkle echt te behouden. Anders wordt jullie leven saai en voorspelbaar, en daar wordt niemand gelukkig van. 

Anderzijds, als je allerlei hobby's en dingen áltijd maar samen doet, is dat ook niet heel gezond. Het is nog steeds belangrijk om je eigen leven te hebben, buiten je relatie. Spreek dus nog gewoon met vriendinnen af en doe dingen voor jezelf en alleen, ook al blijf je liever op de bank hangen bij je lief. Je zult jezelf later dankbaar zijn. 

Samenwonen met je partner lijkt toch een makkie zo?