Met deze tips maak je op jezelf wonen een succes

Wonen door Anne-Fleur

Wat leuk! Je gaat ein-de-lijk op jezelf wonen. Dat is niet alleen maar heel tof, maar ergens ook best een beetje spannend. Of je nu op kamers gaat of in een appartement gaat leven - uit huis gaan is niet niks. In eerste instantie denk je aan alles gedacht te hebben, maar some tips and tricks go a long way. Wij hebben twee belangrijke adviezen voor je, zodat jouw living alone een groot succes wordt. 

Tips voor op jezelf wonen

Of je het nu heel erg leuk vindt om eindelijk Miss Independent te zijn of juist een beetje eng: wanneer je op jezelf gaat wonen komen er altijd meer dingen bij kijken dan je eerst dacht. Je moet voor jezelf koken, schoonmaken, de was doen, een sociaal leven onderhouden en ga zo maar door. Je moet in het begin even je routine vinden. Logisch, want je stapt in een geheel nieuwe fase van je leven. 

Om deze fase zo goed en voorbereid mogelijk in te stappen hebben we twee belangrijke tips voor je opgeschreven, zodat het alleen wonen bíjna niet meer mis kan gaan. 

Zelf op budget kopen 

Whatever je financiële situatie ook is, wanneer je op jezelf woont ben je nu eenmaal op jezelf aangewezen. Nu lijkt er in je ouderlijk huis eigenlijk altijd wel eten aanwezig te zijn, maar wanneer je alleen woont zul je daar toch echt zelf voor moeten zorgen. In het begin kan het best lastig zijn om te bepalen wat voor producten je wil hebben of vaak gebruikt. En dat kan best wel wat geld kosten. Gelukkig kun je ook prima goedkopere dingen kopen (lees: onderste plank van de supermarkt) om zo toch gezond en goed te eten. Wat andere mensen in jouw omgeving die ook alleen wonen ook doen, je hoeft écht niet steeds uiteten of A-merken te nuttigen. 

Tijd voor jezelf

Toen je nog thuis woonde zat je waarschijnlijk na school of werk op je kamer om even bij te komen en om wat heerlijke me-time te hebben. Die rust kon je goed gebruiken, en als je op jezelf gaat wonen is dat echt niet anders, hoor. In het begin lijkt het dat je áltijd ergens mee bezig bent. Is het niet koken, dan is het wel opruimen, schoonmaken of de was doen. Je lijkt bijna niet meer toe te komen aan jezelf en wat je 'vroeger' altijd deed.

Maar, geen zorgen. Je gaat je routine snel genoeg vinden, zodat je meer aan jezelf toekomt. Echter moet je er wel op letten dat je niet te lang met andere dingen bezig bent. Die afwas kan morgen ook nog wel en het stofzuigen kan ook nog wel even uitgesteld worden... Het is ook niet de bedoeling dat je een hermit wordt en géén tijd meer voor leuke dingen hebt.

Zelf uitvogelen

Natuurlijk zijn er nog honderden andere tips, maar dat zijn meer kleinere dingen die leuk zijn om zélf uit te vogelen. Twee dingen die wel direct gaan veranderen in vergelijking met nog thuis wonen zijn dus inderdaad je financiële situatie en het feit dat je echt alleen woont. En no worries, op jezelf wonen is hartstikke leuk en gezellig. Het is even wennen, maar straks kun je je niets anders meer voorstellen. 

Lees ook: Geef je woonkamer een make-over met deze tips