4 tips om rekening mee te houden als je een hangstoel in huis wilt

Wonen door Chloe

Een hangstoel in je woonkamer of slaapkamer willen we allemaal wel. Het geeft je woning iets unieks en is lekker om even in te 'hangen'.

Boekje erbij en genieten maar. Wil jij een hangstoel in huis? Houd dan wel even rekening met de volgende dingen.

Met of zonder standaard?

Allereerst moet je bedenken of je een stoel met een standaard wilt of één zonder. Een stoel zonder standaard zal waarschijnlijk iets minder ruimte innemen en hangt echt. Je moet echter wel een gat in je plafond maken en zeker weten dat je plafond dit ook houdt. Je wilt natuurlijk niet dat je stoel met een deel van je mooi gestucte plafond naar beneden valt. Denk dus van tevoren goed na over of je een plek hebt waar je hem kan bevestigen.

Hangstoel aan het plafond

Wanneer je ervoor kiest om een hangstoel te kopen zonder standaard moet je op zoek naar een plek waar je hem veilig kan ophangen. Heb je wat houten balken in huis? Dan zijn deze perfect om de stoel aan te bevestigen. Er zijn veel verschillende ophangsystemen te vinden, dus verdiep je hier goed in. Zo weet je zeker dat de stoel goed vastzit.

Belasting

Wanneer je een hangstoel koopt, zit hier een maximale belasting aan. Dit het is maximale gewicht wat de stoel kan dragen. Bedenk dus goed of dit voldoende is voor je een stoel aanschaft. Als je er bijvooreeld met z'n tweeën in wilt kunnen zitten kan je al snel over dit maximum heen komen. Check dit dus vooraf zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.

Ophangen van de stoel

Bij een hangstoel die je aan het plafond gaat bevestigen moet je extra goed opletten. Bevestig de stoel niet te dicht tegen de muur aan. Anders kan het zijn dat de stoel er tegenaankomt en schuin hangt. Ook wil je natuurlijk voorkomen dat je muur beschadigt wanneer de stoel een beetje schommelt. Verder moet je natuurlijk ook rekening houden met de hoogte. Het is niet de bedoeling dat je erin moet springen. Hang hem dus op zo'n hoogte dat je er rustig in kan gaan zitten. Houd er ook rekening mee dat de stoel nog iets zal zakken als je er eenmaal in zit.