Geef je woonkamer een make-over met deze tips

Wonen door Djamila

Heeft jouw woonkamer een make-over nodig? In dat geval is het tijd om aan de slag te gaan. Vraag je je af hoe je je woonkamer kunt opleuken, en welke dingen je zelf kunt doen? Met de tips van DHK word je een eind op weg geholpen. Lees dus snel verder!

Doe inspiratie op

Vraag jezelf af wat voor elementen je woonkamer nodig heeft. Wil je een nieuwe kleur op de muur, of een meer ingrijpende aanpassing zoals nieuwe ramen of een aanbouw? Het is in ieder geval een goed idee om van tevoren inspiratie op te doen. Bekijk sociale media of lees woonbladen. Als je dit gedaan hebt kun je een moodboard maken zodat je een idee hebt welke kleuren bij je kamer passen.

Openslaande deuren of vaste enkele ramen

Door middel van openslaande deuren of vaste enkele ramen zorg je voor meer licht in je huis en wordt de tuin beter bij je huis betrokken. Daarnaast lijkt de kamer optisch groter. Deze ingrepen laat je het best door een aannemer doen. Bekijk het aanbod van de verschillende aannemers en kijk of je eventueel geld kunt besparen door zelf de deuren of ramen te bestellen online.

Zorg voor meer ruimte in je woonkamer met vaste enkele ramen

Nieuwe ramen of een aanbouw zijn erg ingrijpend omdat je rekening moet houden met diverse zaken. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van de kamer, de ramen, dakbedekking, binnenkant van de aanbouw en de afwerking. Verder moet er bij een aanbouw een fundering worden aangelegd. Als je een aanbouw wilt, dan moet meestal de hele benedenverdieping worden opgeknapt zodat de vloer kan doorlopen en alle muren hetzelfde zijn. Een verbouwing is een groot proces en je moet er wat voor investeren, maar je woning wordt er wel meer waard van. Het is hoe dan ook een zinvolle investering, zelfs als je er geld voor moet lenen.

Breng je woonkamer terug naar de oude stijl

Heb je een oudere woning? Dan kun je de vroegere sfeer terugbrengen door glas in lood te laten repareren, of balkenplafonds te laten herstellen. Sommige dingen kun je misschien zelf doen, voor andere zaken heb je misschien een aannemer nodig.

Zorg voor een lichtplan

Als je meer sfeer wilt aanbrengen in je woonkamer, dan kun je het beste met een lichtplan beginnen. Hierbij kun je beginnen met een planning voor de praktische en basisverlichting. Als je dit gedaan hebt, kun je verdergaan met de sfeerverlichting.