Tips om een kleine (woon)kamer groter te laten lijken

Wonen door Kristie

Eigenlijk wil je gewoon het liefst verhuizen naar een groter huis. Maar voorlopig zit het er nog niet in voor jou en moet je het met je appartementje doen. Daarom kun je wel wat tips gebruiken om ruimte te creëren, dus kijk mee!

Tussen je tweezitsbank en je theetafel zit nog net genoeg ruimte voor je benen en je voelt je nogal 'opgesloten' in je eigen (woon)kamer. Toch zijn er genoeg trucjes om een ruimte in ieder geval groter te laten lijken en meer ruimte te creëren.

Multifunctioneel meubilair

Zeg dat maar eens tien keer achter elkaar! Maar echt: meubilair waar je meerdere dingen mee kunt, dat is handig. Het kost misschien wat meer moeite om een meubel te vinden die bij jouw smaak past, maar dan heb je wel een voetsteun én mini-boekenkastje in één. Of bijvoorbeeld een bank, die je kunt uitklappen tot een bed. Oké toegegeven, onderstaande voorbeelden zijn misschien iets te futuristisch... Maar wel een inspiratiebron!


Multifunctioneel meubilair
 
Lichte muren
Misschien had je er al aan gedacht, maar donkere of zwarte muren maken een ruimte natuurlijk alleen maar kleiner. Ga dus naar de verfspecialist en koop een mooie crème-, beige-, of wittint. Passen alle schilderijen mooi bij je muur en hoef je je meubels ook niet aan de kleur van je muur aan te passen! Mocht je alle meubels al in huis hebben, kijk dan welke tint er het mooiste bij past.
 
Lichte muren

Reflecteren
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand... We kijken toch zo vaak in de spiegel, dus waarom hangen we er niet wat meer van op? Ze zijn niet alleen handig voor onszelf, maar reflecteren ook het (zon)licht van buiten, wat ervoor zorgt dat de ruimte opener lijkt. Krap bij kas? Ga eens langs de kringloop en wie weet vind je wel een pareltje. Je kunt ook altijd voor plakspiegels gaan, deze zijn te koop bij bijvoorbeeld Ikea, Xenos en bij verschillende bouwmarkten.
 
Reflecterende spiegels

Opvallend plafond
Aan je plafond spendeer je totaal geen aandacht. Gewoon wit en saai, dan lijkt de ruimte in ieder geval groter, toch? Nou, dit is niet helemáál waar, want een plafond met opvallende kleurtjes of een bepaalde textuur trekt de aandacht en hierdoor creëer je de illusie dat je huissie wat hoger is dan het werkelijk is. Ook bijvoorbeeld een mooie kroonluchter of kleurrijke lamp kan die aandacht trekken!
 
Opvallende plafonds
 
Kleuren sorteren
In een kleine ruimte kunnen je boeken, vazen of andere spullen die je bezit, er nogal rommelig uitzien. Het staat een stuk mooier als je deze sorteert, bijvoorbeeld op kleur of formaat. Of je bergt ze op in je multifunctionele tafeltje, kan ook natuurlijk. Zorg dus voor een beetje structuur!
 
Kleuren sorteren
 

Hoe laat jij een kleine ruimte groter lijken?
Beeld: Pinterest