4 x waarom je je huid moet droog borstelen

Lichaam door Jennifer

Al jarenlang hoort het droog borstelen van de huid thuis in de skincare routines van een heleboel mensen. Toch is het niet gek als je geen idee hebt, wat dit betekent. Gelukkig ontdek je het nu en wie weet wel nét op tijd. Het droog borstelen van je huid heeft namelijk wel wat voordelen. Grote kans dat je hierna niet meer zonder kan!

Lees ook: Wat is skin fasting en waarom doen steeds meer vrouwen dit?

Wat is droog borstelen?

Het droog borstelen van je huid is niet iets heel nieuws. Zoals gezegd doen mensen het al langer en oorspronkelijk komt het uit Azië. Het uiteindelijke doel van droog borstelen is om je huid flink te verbeteren. En dat op een duurzame manier, want je hebt enkel en alleen een borstel nodig. Er worden geen andere beautyproducten gebruikt.

Wanneer je je huid droog borstelt, masseer je eigenlijk je huid. Vaak doen mensen dit dan in de ochtend, zodat ze vol nieuwe energie de dag beginnen. Het zorgt namelijk voor een natuurlijke energieboost. Daarnaast creëer je zo ook een fijn ontspanmomentje. Het haalt namelijk ook stress en spanning bij je weg. Daarom kun je eventueel ook je huid droog borstelen in de avond. Zorg wel dat je het niet té vaak doet, het liefst 2 à 3 keer per week. Al ligt dit ook aan, wat voor invloed het heeft op je huid.

Droog borstelen bij gevoelige huid: ja of nee?

Een droge borstel over de huid is niet voor iedereen weggelegd. Vooral mensen met een gevoelige huid moeten oppassen. Als je bijvoorbeeld last hebt van eczeem, psoriasis of een ontstoken huid, kun je het beter niet doen. Droog borstelen kan je huid dan nog meer irriteren. Ook met open wonden moet je oppassen. Deze wondjes kun je dan het beste even overslaan met de borstel.

Droog borstelen van je huid: voordelen

Hoe dan ook heeft het droog borstelen van je huid wel een aantal voordelen. Het wordt niet voor niets zo vaak gedaan. Om deze redenen wil jij waarschijnlijk dolgraag een droge borstel aanschaffen voor je huid:

1. Exfolieren van je huid

Allereerst exfolieert het je huid. Exfoliëren is een goede manier om dode huidcellen te verwijderen. Het zorgt voor een zachte, soepele en stevige huid. En wanneer je met een borstel je huid droog borstelt, verwijder je ook alle olie, vuil en restjes uit je poriën. Hierdoor worden je poriën schoner en kleiner. Daarom doen mensen dit vaak ook, voordat ze zich scheren. Zo voorkom je scheerbultjes en ingegroeide haartjes.

2. Verbetert de doorbloeding

Ook is het droog borstelen van je huid een soort vorm van een lymfedrainage massage. Dit is een massage, die ervoor zorgt dat je lymfestelsel beter werkt. Daardoor zul je minder vocht vasthouden en verbetert je doorbloeding. Uit onderzoeken blijkt dat een goede doorbloeding vervolgens helpt aan een betere huid. Let wel even op wanneer je iets aan je hart hebt of problemen met je lymfestelsel. In dat geval moet je eerst contact opnemen met je huisarts voor het nodige advies.

3. Vermindert cellulitis

Verder is droog borstelen blijkbaar ook goed voor latere zorg. Zo vermindert het kennelijk cellulitis, iets wat we allemaal het liefst niet krijgen. Al is het niet zeker of de cellulitis helemaal wordt verwijderd. Waarschijnlijk is het vooral een tijdelijke oplossing. Zodra je je huid droog borstelt, zwelt de huid namelijk op. Hierdoor wordt de cellulitis minder zichtbaar. Borstel voortaan dus in ieder geval even je huid droog, vlak voordat je naar het strand of zwembad gaat.

4. Maakt je lichaam schoon

Tot slot zorgt een droge borstel over je huid voor een schoner lichaam in het algemeen. En dan hebben we het natuurlijk over de binnenkant van je lijf. Eerder werd al gezegd, dat het lymfestelsel beter werkt dankzij droog borstelen. De borstel pompt de lymfe als het ware door je lichaam. Doordat de lymfe zich verplaatsen, worden overtollige gifstoffen en bacteriën uit je lichaam verwijderd. Heerlijk!

droog borstelen van je huid
Hydrea London Beech Wood Body Brush With Cactus Fibre Bristles bij LOOKFANTASTIC

Lees ook: Zo bereid je je huid voor op de lente