Hoe lang blijft parfum goed?

Lichaam door Chloe

Je kent het wel: je hebt een heerlijke parfum die je eigenlijk alleen gebruikt voor speciale gelegenheden. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar als je er jaren mee doet kan het zomaar zijn dat de parfum niet meer goed is.

Ook hier zit namelijk een houdbaarheidsdatum aan. Benieuwd hoe lang je je parfum kunt bewaren? Wij zochten het uit.

Zo lang blijft parfum goed

Helaas kan je niet eeuwig met je parfum doen. Na een bepaalde periode is het toch echt beter om afscheid te nemen van je flesje, hoe lekker hij ook ruikt. Bij parfum is het lastig om te bepalen of het over datum is, omdat dit er vaak niet op staat zoals we gewend zijn bij voedingswaren. Maar hoe lang kan je je parfum dan bewaren? Over het algemeen is een flesje parfum één tot drie jaar lang houdbaar. Hoe meer parfumolie er in een flesje zit, hoe langer je hem kan bewaren. Vandaar dat dit per flesje dus nogal kan verschillen. Staat er een cijfer op het flesje met een M erachter? Dan geeft dit cijfer aan hoeveel maanden je parfum goed blijft.

Hoe merk je dat je parfum over datum is?

In veel gevallen zal je geurtje anders gaan ruiken wanneer de houdbaarheidsdatum is verstreken. In de meeste gevallen zal de parfum een beetje een zure geur krijgen of hij kan gaan ruiken naar metaal of plastic. Niet zo lekker om op te sprayen dus.

Samenstelling van parfum

Een geurtje met meer chemische stoffen blijft langer goed. Daarnaast zorgt ook een hoog percentage aan alcohol ervoor dat je langer met een flesje kan doen. Dit beschermt je parfum namelijk tegen oxideren, wat ervoor zorgt dat de geur verandert. Koop jij altijd parfum zonder alcohol? Dan zal deze veel sneller over datum gaan.