Boekenwurm worden in het nieuwe jaar? Zo begin je eindelijk met lezen

Vrije tijd door Maya Luz

Staat meer lezen op jouw lijstje met goede voornemens dit jaar? Dan is het misschien best intimiderend om daadwerkelijk ermee te beginnen. Want wat moet je eigenlijk lezen? En hoe zorg je ervoor dat je ermee begint en het ook blijft doen? Dit is hoe jij een boekenwurm wordt in het nieuwe jaar.

Lees ook: Stoppen met koffiedrinken? Deze cafeïne alternatieven geven je toch een energieboost

Laat je adviseren

Er zijn een hoop mensen die dol zijn op lezen. De kans is dan ook groot dat je wel een leesliefhebber kent. Vraag aan die persoon of zij jou boeken kunnen aanbevelen. Leg uit wat jij leuk vindt om te lezen. Zij hebben vast wel een aantal titels of auteurs voor je waar jij mee kunt beginnen. Heb je geen boekenwurmen in je omgeving? Dan is het internet je beste vriend. Ga eens rond speuren op #Booktok. Op Tiktok is er een enorme community van lezers die met alle liefde hun favoriete titels met jou willen delen.

Zoek een boek waar jij echt enthousiast van wordt

Als je wil beginnen met lezen, is het goed om eerst van jezelf te weten wat je nou eigenlijk leuk vindt om te lezen. Hou je meer van fictie of non-fictie? Lees je liever in het Nederlands of in het Engels? En wat voor genre spreekt jou nou eigenlijk aan? Zodra je dit van jezelf weet, wordt het een stuk makkelijker om op zoek te gaan naar titels om te lezen. Neem je tijd bij het zoeken van een boek om jouw lees journey mee te beginnen. Zorg ervoor dat je echt enthousiast wordt van het boek dat je kiest. Het liefst kom je terecht bij een boek waar je zo snel mogelijk in wil beginnen. Je wordt zo enthousiast ervan dat je direct naar huis wil om erin te beginnen. Dat is het doel.

Ga op zoek naar vergelijkbare boeken

Mocht je zijn begonnen met je eerste boek en bevalt het goed? Dan kun je alvast op zoek gaan naar je volgende boek. Ga op zoek naar titels die vergelijkbaar zijn met het boek waar je momenteel van aan het genieten bent. Ga bij jezelf na waarom je dit boek goed vindt. Is het de manier waarop het geschreven is? Het onderwerp? Het genre? Ga eens online zoeken naar titels die vergelijkbaar zijn met het boek dat je nu aan het lezen bent. Kijk bijvoorbeeld ook naar andere titels van dezelfde auteur. Op deze manier bouw je uiteindelijk een lijst op met boeken die bij je in de smaak vallen en wordt het steeds makkelijker om leuke titels te vinden .

Stel een leesdoel voor jezelf op

Als je het lastig vindt om daadwerkelijk een boek op te pakken en te gaan lezen, is het goed om een doel op te stellen voor jezelf. Zet bijvoorbeeld een timer aan of probeer steeds een bepaald aantal bladzijden of hoofdstukken te lezen. Als je lezen leuk begint te vinden, wordt het een routine en zul je steeds meer moeite krijgen met het boek weer neerleggen in plaats het oppakken. Mocht je het boek echt niet leuk vinden, dan is dat helemaal niet erg. Iedereen heeft een andere smaak. Probeer het dan opnieuw met een andere titel.

Probeer luisterboeken

Oké, je hebt lezen echt een kans gegeven maar het wil maar niet lukken. Dat kan, geen probleem. Als laatste optie kun je luisterboeken proberen. Er zijn veel verschillende aanbieders van luisterboeken die je kunt proberen. Denk aan Storytell of Audible bijvoorbeeld. Door naar een boek te luisteren krijg je het verhaal toch mee, maar je kunt daarnaast bijvoorbeeld ook de afwas doen of je make-up doen. Lekker multitasken!

Veel leesplezier!

via GIPHY

Lees ook: Laura (33) stopt met werken: "mijn schoonheid geeft alleen maar problemen"