Stoppen met koffiedrinken? Deze cafeïne alternatieven geven je toch een energieboost

Lifestyle door Anne-Fleur

Is een van jouw new year's resolutions stoppen met het drinken van koffie of andere cafeïne-innames? Dat is een mooi doel, maar cafeïne kan - na wat nadelen zoals stress en anxiety - ook voor een oppepper in je dag zorgen. En met deze cafeïne alternatieven krijg je toch je dagelijkse energieboost. 

Deze dingen zijn goede cafeïne alternatieven

Hoewel koffie stiekem ook best lekker is om te nuttigen, drinkt men het vaak ook voor de cafeïne. Helaas is dit stofje niet altijd goed voor je en kun je er heel wat problemen door krijgen. Maar, gelukkig zijn er genoeg cafeïne alternatieven die je kunt eten of drinken om zo toch een flinke energieboost te krijgen. 

Citroenwater

Vervang je dagelijkse kopje koffie voor een glaasje citroenwater en je bent zo wakker als maar kan. Daarnaast krijg je op deze manier (door de citroen) ook een Vitamine C boost waardoor je door de dag heen stukken minder moe wordt. 

Vitamine B12

Om minder moe te zijn als je wakker word, aan het einde van de middag of eigenlijk gewoon during the day kun je in plaats van cafeïne veel beter vitamine B12-supplementen nemen. Deze vitamine zorgt ervoor dat vet en proteine worden omgezet in energie, en laat dat nu net zijn wat we nodig hebben. 

Golden Milk

Een dag van goud, maar dan wel zonder koffie en cafeïne. Met Golden Milk maak je heel makkelijk zelf dit traditionele Indiase drankje dat ervoor zorgt dat je de dag met een flinke oppepper begint. Meng gemalen kurkuma, gemalen gember, vanille, kaneel en warme melk en klaar is kees!

Pepermunt

Met een kopje pepermuntthee denk je niet eens meer aan koffie of andere cafeïne-drankjes. Deze thee is namelijk zo sterk aan geur en smaak dat je direct wakker bent en dat ook nog wel een tijdje zal blijven. Ook gewone pepermuntjes of pepermuntolie kan handig zijn om bij je te hebben om je zo gedurende de dag even op te frissen. Fijne cafeïne alternatieven of wat?

Matcha

Om wel gewoon eerlijk te blijven moeten we bekennen dat Matcha net als koffie ook cafeïne bevat. Maar... wel een heel stuk minder. De gevolgen van 'teveel' cafeïne zijn dus uiteindelijk een stuk minder groot als je in plaats van koffie een kopje groene thee drinkt. Daarnaast brengt het stofje aminozuur L-theanine (wat dus ook in Matcha zit) een boost in je lichaam. 

Al met al begrijpen we dat het lastig is om deze cafeïne alternatieven te integreren in je daily life, maar de voordelen zijn groot. Wie niet waagt, wie niet wint...

Lees ook: Doei goede voornemens: zo blijf je fit zonder te sporten