Wow! Dit doet een kop koffie nu écht met je lichaam

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Zo'n 79 procent van de Nederlanders drinkt ten minste één keer per week koffie. Zo'n 66 procent geniet dagelijks van een bakkie leut en waarschijnlijk blijft het bij deze groep ook niet bij die ene kop koffie. Het drinken van koffie (en het binnenkrijgen van cafeïne) kan een heuse verslaving zijn en hoewel het ontzettend lekker en normaal is om dit warme drankje te drinken, zitten er naast positieve dingen ook een aantal negatieve kanten aan... 

Dit is wat een kop koffie nu écht met je doet

Koffie drinken is als fietsen. Heb je het eenmaal geleerd, dan kom je er vrijwel nooit meer van af. Grapje natuurlijk, want als je zou willen stoppen met koffiedrinken zou dat best mogelijk zijn (met een heleboel wilskracht). Anyway, het drinken van zo'n kopje leut elke dag is eigenlijk al zo normaal geworden dat je er niet eens meer over nadenkt wat het nu precies met je lichaam doet. Soms drink je juist koffie om je beter te doen laten voelen. Maar is het eigenlijk wel zo goed voor je als we nu denken? 

Voordelen

Zoals je wel weet heeft het drinken van ons favoriete drankje heel wat voordelen. Zo krikt het dagelijks je energielevel op, kun je er een betere concentratie en focus door hebben én je wordt er simpelweg gewoon heel gelukkig van. Wel is cafeïne verslavend, dus heb je na een tijdje elke keer meer nodig om hetzelfde gevoel te bereiken. Dat kan al een nadeel zijn, maar het blijkt dat er nog veel meer nadelen aan zitten...

Overdose

Te veel van iets is eigenlijk nooit goed. Ook bij cafeïne is dat het geval. Al werkt dat bij ieder persoon natuurlijk anders. De een heeft een hogere tolerantie dan de ander en daarom is het ook moeilijk te stellen wat nu de 'juiste' hoeveelheid is. Wat we wel kunnen vertellen is dat het te veel innemen van koffie (en daarmee dus cafeïne) niet echt goed voor je is en kan zorgen voor een aantal vervelende bijwerkingen. Heb je bijvoorbeeld een tijdje geen cafeïne gehad of heb je juist een overdosis gehad, dan kun je irritatie gevoelens ervaren of ben je bijvoorbeeld heel trillerig in je handen en benen. Daarnaast kun je ook sneller getriggerd worden tot een paniekaanval en ben je over het algemeen ietwat angstiger. Oeps.

Andere bijwerkingen

Maar, dat is niet het enige. Te veel cafeïne kan ook leiden tot duizeligheid, suizende oren, misselijkheid, hoofdpijn, hartkloppingen, rusteloosheid en jawel, slaapproblemen. Mocht je écht te ver zijn gegaan, dan kan het zelfs zorgen voor hallucinaties en spasmes (!). Al deze bijwerkingen klinken best heftig en je zou bijna overwegen om helemaal te stoppen met het drinken van koffie. Dat kun je natuurlijk doen, maar weet wel: deze bijwerkingen zijn wel echt bij een overmatig gebruik van cafeïne. Het is dus niet zo dat je met één kopje al aan het hallucineren bent. 

Je kunt uit deze bijwerkingen wel tips halen. Zo is het misschien verstandig om, als je al gestrest bent op een dag, niet nog een extra kopje koffie te drinken om deze stress te verlagen. Hiermee bereik je juist het tegenovergestelde.