Tradities met Oud & Nieuw: dit zijn de leukste in Europa

Vrije tijd door Jennifer

In Nederland hebben we zo onze tradities tijdens Oud & Nieuw. Oliebollen en appelflappen eten, de Top 2000 luisteren, oudejaarsconference kijken en natuurlijk sterretjes en vuurwerk afsteken.

Daar kunnen ze in andere landen ook wat van! Zo hebben ze in Europa soms heel aparte, maar ook wel leuke tradities tijdens Oud & Nieuw.

Lees ook: Oud en nieuw taferelen die erg herkenbaar zijn

Geluksdruiven in Spanje

In Spanje gaan ze het nieuwe jaar niet in met een glas champagne, maar een tros druiven. Ze geloven heilig dat het eten van twaalf druiven om middernacht, je twaalf maanden vol geluk brengt. Wel een heerlijke, zoete start van het nieuwe jaar! Eén belangrijke regel: je eet een druif bij elke slag van de kerkklok. Eet dus de hele tros druiven precies om 0:00 uur middernacht op.

Zout strooien in Turkije

Ook in Turkije wensen ze elkaar graag meer geluk voor het nieuwe jaar. Precies om middernacht stappen veel mensen in Turkije naar buiten. Nee, niet om naar het vuurwerk te kijken, maar om zout te strooien voor de deur. Ze denken dat dit dan vrede en luxe brengt in het nieuwe jaar.

Heel veel eten in Estland

Als je dol bent op eten, dan wil je eigenlijk graag meedoen met de nieuwjaarstraditie van Estland. Op nieuwjaarsdag eten de mensen in Estland niet ‘gewoon’ drie maaltijden, maar zeven, negen of twaalf! Dit zijn namelijk geluksgetallen. En hoe meer je vervolgens eet, hoe meer geluk je tegemoetkomt.

Toekomst voorspellen in Finland

In Finland vinden mensen het leuk om de toekomst te voorspellen. Lekker spiritueel. Hoe ze dat doen? Ze nemen een stuk metaal en smelten dit om, waarna ze het in een kom water gooien. De vorm die het metaal vervolgens krijgt, vertelt iets over je toekomst. Dus wanneer het metaal bijvoorbeeld een hartje wordt, ontmoet je misschien wel een nieuwe liefde. Oh la la!

Oudejaarsduik in Frankrijk

In Nederland doen mensen elke nieuwjaarsdag weer een ijskoude nieuwjaarsduik. We lijken wel gek, maar in Frankrijk duiken ze ook graag het water in. Al doen de Fransen dit op oudjaarsdag. Vooral in Bretagne is de oudejaarsduik, le Bain de la Saint-Sylvestre, heel populair. In diverse badplaatsen in Bretagne springen mensen het water in, dat meestal rond de zeven graden is en minstens zo koud is als onze Noordzee. Brr!

Beren in Roemenië

Een grappige nieuwjaarstraditie hebben ze in Roemenië. Daar vind je tijdens Oud & Nieuw allemaal beren op de weg. Niet figuurlijk deze keer, maar letterlijk. Waarschijnlijk is dit één van de grappigste Oud & Nieuw tradities in Europa. Roemenen gaan op nieuwjaarsdag namelijk gekleed in berenpakken. Ja, écht! Ze hopen op deze manier de boze geesten te verjagen.

Springen in Denemarken

Nog een andere gekke nieuwjaarstraditie komt uit Denemarken. Daar springen ze met z’n allen het nieuwe jaar in. Precies om 0:00 uur springen mensen namelijk van hun stoel. En alsof het nog niet gekker kan, gooien ze daarna servies stuk voor de deuren van vrienden. Wát? Voor Denen is het helemaal niets geks, maar een manier om elkaar geluk toe te wensen. Hoe meer servies er voor je deur ligt, hoe meer geluk je krijgt in het nieuwe jaar. Eh, oké.

Rode lingerie dragen in Italië, Turkije of Spanje

Trek tot slot ook wat mooie, rode lingerie aan op oudejaarsavond. Ten minste, dat is één van de Oud & Nieuw tradities in Turkije, Italië en Spanje. Zij denken namelijk dat rood de boze geesten wegjaagt en geluk brengt in het nieuwe jaar. Mocht je dus nog een nieuwjaarscadeautje zoeken voor je partner, zoek dan naar iets roods en spannends in de lingeriewinkel. Het mag na middernacht wel weer uit. *wink*

Lees ook: Feest in bed: 5x spannende tips voor een oud & nieuw vol vuurwerk