DIY: Boekenplanken

Wonen door Marleen_S
Als echte chicklit-verslindster staat jouw kamer bomvol Jill Mansell en Helen Fielding. En de kamer van je vriend ook. Oeps. Tijd voor een paar mooie boekenplanken aan de muur. Wij geven je wat inspiratie en handige DIY's!


1. De boekenboom

Met een beetje hulp van vriendlief, je vader of als je zelf geen twee linkerhanden hebt, is deze DIY appeltje eitje. En zeker een appeltje, want deze boekenplank lijkt wel op een appelboom. Alleen dan met boeken in plaats van het fruit. Sla flink wat meters aan planken in en schuur deze van tevoren goed op. Geef ze een kek kleurtje (goud zoals in het voorbeeld) en snijd ze dan op maat. Begin in het midden. Zaag de planken zo dat ze niet recht boven elkaar komen. Zo krijg je een kronkel in je boom. De overige planken zet je haaks op de stam. Doe het vooral niet te recht, maar wel zo dat er boeken op kunnen steunen. Tot slot goed vastzetten met schroeven. Tip: plaats de minder zware boeken boven en de echte dikke pillen onderaan.


2. Een standaard

Een horizontale boekenplank is ook maar zo saai, dus kantelen die handel! Plaats een balk verticaal op je muur. Bevestig hieraan met schroeven vijf kleine plankjes. Hierop kun je je boeken kwijt of leuke kleine prullaria.


3. Boekenwaterval

Het lijkt haast onmogelijk wat je op het voorbeeld ziet, maar niets is minder waar. De truc is om, wanneer je de boekenplanken scheef aan de muur hebt bevestigd, aan de lage zijdes vaste boekstoppers te plaatsen. Deze maak je aan de onderkant van de plank vast met schroeven. Tip: maak van een oud boek zo'n boekenstopper en niemand die het merkt. Voor het echte watervaleffect zaag je een paar stukjes plank wat kleiner dan de andere waarvan sommige zo klein, dat er maar één boek op past. 


4. In de trap

Vind je jouw trap ook maar saai? En staat 'ie los in de woonkamer? Dan is dit your lucky day. Met een beetje hulp van de plaatselijke bouwmarkt tover je de 'onderkant' van de trap om in een boekenkast. Daarvoor heb je genoeg planken nodig om zogenaamde tredes te kunnen maken. Zaag deze precies op maat en bevestig ze met schroeven tegen de trap aan, precies waar een trede begint.  De andere kant van de trede laat je tegen de muur rusten en bevestig je hieraan vast. Werk zo je weg naar boven en stop waar jij wilt. Het mooiste is om hem helemaal door te laten lopen. 


5. Boekenwurm

Tja, dit is er wel één in het kader van: veel moeite, maar groots resultaat. Als je een vakantie te veel vrije tijd hebt, zaag dan een mooie organische vorm uit een stuk hout. Een soepele boog of een S-vorm bijvoorbeeld. Aan deze boog plaats je vierkante stukjes hout. Hierop kun je jouw boeken kwijt. Plaats voor het effect ook aan de onderkant van de boog een paar vierkante stukjes. Het heeft verder geen nut, behalve dan dat het lijkt alsof je boekenplank zich een weg naar boven wurmt. 


6. Boekenplank van boeken

Wat is er nou leuker dan een boekenplank gemaakt van, jawel, boeken! Bevestig een boekenplankendrager zoals in het voorbeeld aan je muur. Aan de onderkant bevestig je een oud boek dat je niet gaat lezen. Lijm deze vast of doe dit met schroeven. Bovenop dit boek plaats je een stapeltje boeken. Zorg wel dat ze allemaal van gelijke lengte zijn. De dikte maakt niet uit, maar het is mooier als er niet een paar te ver naar voren uitsteken.


7. Pallet aan de muur

Als je bij de bouwmarkt ernaar vraagt zullen ze vrijwel altijd met 'ja' antwoorden. Pallets! Scoor ze bij het grofvuil of bij een bedrijfje dat ze toch niet gebruikt. Zaag je pallet in drieën en schuur het gezaagde stuk goed glad. Verf hem in een leuk kleurtje of laat 'm lekker natuurlijk. Spijker het vast aan de muur zoals in het voorbeeld et voilà: je boeken kunnen er gelijk in.


8. Buizen doolhof

Scoor wat aluminium buizen of ijzeren varianten bij de bouwmarkt of bij een loodgieterswinkel en ga aan de slag. Maak de buizen aan elkaar vast met koppelstukjes en creëer allerlei hoeken. Doe dit wel zo, dat je buizenstelsel precies in een hoek in je kamer past. Alleen nog even bevestigen aan je muur en dan je boeken erin plaatsen. 
 

Welke boekenplank zou jij wel aan je muur willen hebben?