Dit zijn alle essentials voor je eerste eigen keuken

Wonen door Maya Luz

Stel, je gaat voor het eerst op jezelf wonen of hebt nu voor het eerst een keuken voor jezelf. Er zijn een hoop dingen waar je dan over na moet denken, bijvoorbeeld hoe je de keuken gaat inrichten en wat voor heerlijk eten je er allemaal in gaat maken. Daarnaast zijn er ook een hoop spullen om aan te schaffen, van servies tot bestek en potten en pannen. Ben jij benieuwd naar wat je echt moet hebben voor jouw eigen keuken? Wij zetten de belangrijkste essentials voor je op een rijtje.

Lees ook: Heerlijk recept: zo maak je gefrituurde guacamole (met tortillachips)

Een goede pannenset

Een goede thuiskok heeft altijd goede pannen nodig. Hier kun je ontzettend veel mee en zul je waarschijnlijk ook het meest gebruiken. Hoeveel pannen je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid mensen waarmee je samen woont. Je kunt ook het formaat van de pannen hierop baseren. Maar er zijn een aantal soorten pannen die iedereen nodig heeft: een koekenpan, een braadpan, een grilpan en eventueel een wok. Er zijn nog veel meer soorten pannen, maar deze zul je waarschijnlijk het meest gaan gebruiken. Houd bij het uitkiezen van je pannen rekening met jouw keuken. Heb jij bijvoorbeeld een gasfornuis of inductie? Je kunt vervolgens ook kiezen voor verschillende materialen zoals roestvrij staal of aluminium. En de look mag natuurlijk ook niet vergeten worden!

GreenPan Mayflower pannenset 9-delig - €150,-

Scherpe messen

In de keuken zul je regelmatig eten moeten snijden. Denk aan vlees, groente, fruit en brood. Investeren in goede messen is zeker een aanrader als je voor het eerst een eigen keuken hebt. Goede messen zijn namelijk een stuk makkelijker om mee te werken. Goedkopere messen zullen sneller bot worden, wat het snijden van je eten een stuk moeilijker maakt. Investeer daarom in een set met messen met alles wat jij nodig hebt en onderhoud ze goed. Daarnaast is het aan te raden om je messen in een speciale houder te bewaren. Hierdoor kun je er altijd makkelijk bij en raken ze minder snel beschadigd. Vergeet ook niet om te investeren in een mooie snijplank!

Richardson Sheffield Nomad magnetisch messenblok met messenset 5-delig - €76,95

Een mixer en/of staafmixer

Als je veel kookt zul je merken dat je voor best veel recepten gebruik moet maken van een mixer. Denk aan taarten en andere soorten baksels. Als bakken niet helemaal jouw ding is, zul je waarschijnlijk wel blij zijn met een staafmixer. Deze komt bijvoorbeeld van pas bij het maken van sommige soorten curry's, soepen en sauzen. Deze apparatuur hoeft geen enorme investering te zijn. Vaak worden ze verkocht in sets. Mocht jij een smoothie lover zijn, dan zou je bijvoorbeeld ook kunnen kijken naar een miniblender.

KitchenAid Staafmixer 5-delig - €141,95

Een waterkoker

Sommige keukens zijn uitgerust met een kraan waar je kokend water uit kan laten komen. Maar helaas is dit vaak een prijzige luxe. Je gaat tijdens het koken waarschijnlijk vaak gebruik moeten maken van kokend water. Bijvoorbeeld bij het koken van pasta en rijst. Daarnaast zal je misschien ook eens lekker willen genieten van een kop thee. Als je het water op het fornuis op moet warmen, kan dit echt een eeuwigheid duren. Met een waterkoker bespaar je jezelf een hoop tijd en moeite.

Smeg Waterkoker 1,7 liter - €179,-

Een kruidenrek

Als jij veel smaak toe wil voegen aan je gerechten, heb je uiteraard kruiden nodig. Na verloop van tijd zal je kruidencollectie uitbreiden en wordt het steeds lastiger om ze netjes te bewaren. Een kruidenrekje is daarom ontzettend handig om te hebben. Je kunt kiezen voor een rekje dat je op het aanrecht neerzet, of je kunt er eentje aan de muur hangen. Op deze manier kun je altijd direct zien welke kruiden je hebt en zul je nooit vergeten om ze te gebruiken. Ze staan tenslotte voor je neus. Een kruidenrekje is dus een win win! Je voorkomt chaotische keukenkastjes en je eten wordt er een stuk lekkerder door.

Cole & Mason Caroussel kruidenrek met kruidenpotjes 20-delig - €120,-

De extra's

Nu hebben we alle essentials benoemd, maar sommige dingen zijn essentials voor de een, maar niet voor een ander. Mooi servies en bestek heeft iedereen bijvoorbeeld nodig. Maar sommige mensen hebben een oven, terwijl anderen alleen een magnetron hebben. Het hangt allemaal af van jouw keuken en persoonlijke voorkeuren. Wij zetten nog een aantal handige keukenitems voor je op een rijtje, voor het geval dat dit absolute essentials zijn voor in jouw keuken!

  • Een koffiezetapparaat
  • Een tosti-ijzer 
  • Een airfryer
  • Een wijnrek
  • Een broodrooster

Tot slot, vergeet ook niet dat je de keuken na het koken weer schoon achter moet laten. Investeer daarom ook in goede schoonmaakproducten, handdoeken en theedoeken en sponzen.

Lees ook: Zo maak je zelf zoete aardappel stamppot