Interesting: dit is waarom je ogen vaak gevoeliger zijn in de koude maanden

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Zijn jouw ogen ook zo sensitive in de herfst- en wintermaanden? Je bent in ieder geval niet de enige. Om het minste of geringste lijken jouw ogen te tranen en doen ze af en toe zelfs een beetje pijn. Hier is een (best voor de hand liggende) reden voor en gelukkig kun je ook wat aan die gevoelige ogen doen. Lees gauw verder!

Lees ook: Met deze tips kom je het snelst van je kriebelhoest af

Gevoelige ogen in de koude maanden

De herst- en wintermaanden zijn niet niks voor ons lichaam. De overgang van een warme zomer naar kou, nattig- en narigheid. Het zit ons niet altijd mee. Dan hebben we het al koud, doen we onze make-up mooi om alsnog fatsoenlijk voor de dag te komen en besluiten je ogen opeens om irritant te gaan doen... Luckily zit hier een hele (levensveranderende) reden achter die ook nog eens makkelijk te verhelpen is. Het zit namelijk zo: waarschijnlijk wordt jouw huid in de wintermaanden droog, je haar misschien ook en - je raadt het al - jouw ogen dus ook. Dit komt simpelweg omdat er minder vocht in de lucht zit door deze kou. Eindstand: droge en gevoelige ogen *krijgt traanogen as we speak*. De oplossing? Je ogen moisturizen, maar dan niet met een 'gewone' moisturizer zoals je die op je gezicht smeert. 

Zorg voor je ogen

Draag je vaak make-up maar worden je ogen daar een beetje geïrriteerd van? Dan is het vaak toch beter om zeker tijdens de wintermaanden te kiezen voor andere oogmake-up óf om überhaupt een beetje te minderen. Daarnaast kun je ook oogdruppels of spray gebruiken die je gevoelige ogen als het ware moisturizen. 

Zonnebrillentijd

Je denkt misschien dat je voor gek staat als je een zonnebril draagt in de wintertijd, maar eigenlijk is het idee (en het resultaat) zo gek nog niet. In de winter is de zon heus niet helemaal verdwenen en door de overgang van licht naar donker, naar opeens fel licht in je ogen midden op de dag is nogal verwarrend voor je ogen en je lichaam. Met een zonnebril kun je de felle zonnestralen nog een beetje bestrijden en houd je je ogen zo rustig mogelijk. 

Verwarmingen zijn je vijand

Dit klinkt een beetje tegenstrijdig, want eigenlijk zitten we het liefst de hele winter naast een verwarming, maar om geïrriteerde en gevoelige ogen te voorkomen is dat niet het beste idee. Deze droge warme lucht zorgt ervoor dat je ogen nóg droger worden en dat is nu net wat we niet willen. Een extra dekentje aanschaffen en ver weg zitten van de radiator lijkt ons een beter plan...

Slaap genoeg

Wat voor ander excuus wil je nog hebben om elke dag lekker op tijd je warme bedje in te kruipen? Dit lijkt voor ons twee vliegen in één klap. Je zorgt voor je gevoelige ogen én je ligt lekker lang en vaak in je nestje. Heerlijk!

Oogcheck

Lijken deze tips je allemaal niet te helpen, maar word je bijna desperate van je pijnlijke ogen? Dan is het misschien toch een goed idee om eens langs de opticien of je huisarts te gaan. Sowieso is het een puik plan om af en toe eens je ogen te laten checken, maar heb je écht last van ernstige klachten, dan raden wij je zeker aan om een van de twee eens een bezoekje te brengen.