Met lichttherapie zeg je je herfstdip vaarwel

Psyche & spiritualiteit door Anne-Fleur

We schreven een tijdje terug al over hoe je het verschil tussen een herfstdip en depressie kunt herkennen. Een van de hulpmiddelen om je minder somber te voelen in deze periode van donker en kou, is lichttherapie. Het hebben van 'fall (of winter) blues' is inmiddels een echt ding geworden. Niet prettig natuurlijk, want je voelt je helemaal niet meer jezelf. Met lichttherapie zouden deze blues dus maar zo als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen (pun intended). 

Herfstdip 

Als je last hebt van een herfstdip zou je de volgende klachten goed moeten herkennen in jouw situatie: moeheid, lusteloze gevoelens, somberheid en andere depressieve klachten (en gedachten). Oftewel, het gaat allemaal gewoon even niet zo lekker. Waarschijnlijk heb je het gevoel dat je honderden dingen moet doen - zeker met de feestdagen die naderen - maar het lukt je gewoon niet want, moe en lusteloos. Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf, maar niets lijkt te helpen. Tot nu. 

Lichttherapie

Tijdens de herfst zit je in een overgangsfase van wakker worden met zon en warmte in de zomer, naar kou en darkness in de winter. Hoewel de winter ook zo zijn voordelen heeft, is de dag beginnen met zon op je smoel toch wel een stuk prettiger. Vooral nu de klok een uur terug is gezet, worden de dagen nóg korter en begin je je dag langzaam maar zeker in het donker - en zo eindig je 'm ook. Cozy vibes everywhere. Maar dat is minder fijn als je van al dat donker een beetje depressed wordt en dus een herfstdip krijgt. 

Lichttherapie - de naam zegt het al - zou deze klachten van je herfstdip een beetje moeten laten verdwijnen. Zoals je leest is een van de grote boosdoeners het 'tekort' aan licht per dag. Of in ieder geval niet zoals je de aanwezigheid van natuurlijk licht gewend bent vanaf ongeveer maart elk jaar. Met lichttherapie krijg je dus op dagelijkse basis wél weer licht in je leven (dramatisch). 

Zelf thuis doen

Misschien denk je wel 'naar therapie gaan, no way dat ik dat ga doen'. Snappen we, en daarom is deze lichttherapie ook zo handig, aangezien je dit gewoon thuis zelf kunt doen. Je kiest een led(daglicht)lamp uit die 10.000 tot 12.000 lux heeft. Dit zorgt er namelijk voor dat je blootstelling aan daglicht ongeveer gelijk is. Het aantal lux staat gelijk aan daglicht ongeveer drie kwartier na zonsopgang. Ideaal als het idee van daadwerkelijk naar therapie gaan je nog meer in een dip gooit. Wij zijn in ieder geval fan. Vaarwel somberheid!