Zo herken je het verschil tussen een herfstdip en een depressie

Psyche & spiritualiteit door Anne-Fleur

Het leven na de zomer is altijd weer even wennen. Je bent klaar voor een nieuw jaar, het weer verandert van zonnig naar regenachtig en je kunt je zomerjurkjes weer achter in de kast leggen. Waar sommige mensen juist heel blij zijn met deze veranderingen, worden anderen er juist ongelukkig van. Dit resulteert zich vaak in een herfstdip, maar het kan soms ook verder gaan dan dat: namelijk met een depressie. En zó herken je het verschil tussen de twee. 

Herfstdip vs. depressie: dit is het verschil

In tijden van regenachtige dagen en herfst lijken veel mensen last te hebben van een zogeheten herfstdip. Somberheid en vermoeidheid staan hierbij bovenaan de lijst van dingen waar je met zo'n dip last van hebt. De grootste boosdoener is dan ook gewoon echt de verandering van warme en zonnige dagen, naar koude en stormachtige dagen waarbij je hele visie (letterlijk donkerder) noodgedwongen moet veranderen. Dit ligt aan je lichamelijke gevoel van verandering, waarbij je soms even moet aanpassen aan het feit dat je in een heel ander seizoen zit. 

Een herfstdip en een depressie hebben zeker raakvlakken, maar bij een depressie heb je vermoeide en sombere gevoelens bijna elke dag, het grootste gedeelte van de dag - ongeacht het weer. Daarnaast komen er ook nog heel wat andere gevoelens bij kijken. Denk aan suïcidale gedachten, slapeloosheid, verminderde eetlust, geen plezier meer kunnen vinden, wanhopige en waardeloze gevoelens en erge moeite met concentreren. 

Toekomstbeeld

Een ander groot verschil van een herfstdip en een depressie, is dat je bij een herfstdip nog gewoon een 'helder' toekomstbeeld hebt. Deze dip is namelijk seasonal en je lichaam moet zich gewoon even aanpassen. Je visie over wat er later in je leven gaat gebeuren is nog steeds iets waar je zin in hebt en ondertussen ook voor blijft werken. Het verschil met een depressie is dat je toekomstplannen - helaas - anders gaat inzien. Denk hierbij vooral aan de gedachte: 'wat heeft het ook voor nut'. 

Wat kun je doen om je op korte termijn beter te voelen?

Waar je in de zomer misschien de hele tijd aan je summer body hebt gewerkt, kun je in de herfst denken aan een heerlijke winterslaap. Het klinkt verleidelijk om gewoon elke dag op de bank onder een dekentje te zitten, maar erg gezond is het niet. Een tip om je minder somber te laten voelen tijdens koude dagen is dan ook juist om eens even lekker te gaan bewegen. Je lichaam maakt hierdoor happy stofjes aan, waardoor dat nare gevoel zo verdwijnt. Heb je te weinig energie, dan hoef je echt niet per se te gaan sporten. Een fijne wandeling door het bos is namelijk net zo effectief. Heerlijk!