Zo wordt de herfst dragelijk!

Psyche & spiritualiteit door Fleur
Regen? Check. Wind? Check. O-ver-al bladeren? Check, check. Huilen. Het is weer herfst. En met de temperatuur daalt ook je humeur. Geen nood, wij houden je graag warm. En dus: zes tips om de herfst wat dragelijker te maken.

Er zijn mensen die zouden willen dat het altijd herfst is. Die al met hun sjaal in de aanslag staan als de mussen nog dood van het dak vallen. Zo iemand ben jij duidelijk niet. Gewoon even plat gezegd: je hebt een even grote hekel aan de herfst als Dagobert Duck aan geld uitgeven. Toch kun je er niet omheen: het Verschrikkelijke Seizoen is weer begonnen. Het minste dat je jezelf dan kunt gunnen, is er een beetje fatsoenlijk doorheen rollen. Met de volgende tips zou dat wel moeten kunnen.


Gezelligheid binnen

Nu je buiten al snel verandert in een verzopen kat, kun je, als het even kan, maar beter binnen blijven. Dit betekent natuurlijk niet dat je de hele tijd naar buiten moet gaan zitten staren om te kijken of de zon al doorbreekt. Want, verrassing: dat gebeurt eerder niet dan wel in dit land. Wat zou je dan wel kunnen opvrolijken? Het binnen een beetje gezellig maken. Scoor een paar plaids om onder te kruipen, steek wat stompkaarsen aan, kijk of je ergens een stel waxinelichtjes met typische herfstgeur vandaan kunt trekken en klaar ben je. Of, eigenlijk niet: natuurlijk maak je, voor je op je Klippan kruipt, eerst nog even een stevige warme chocolademelk voor jezelf.

Boswandelingen
In regen en windkracht 28 is het niet zo lekker buiten zijn, nee. Maar de herfst brengt meer met zich mee dan weer om van te wenen. Maak bijvoorbeeld eens een boswandeling en kijk dan goed om je heen: je ziet bladeren in verschillende kleuren rood, bruin en geel en met een beetje geluk valt er ook wel een knalrode paddenstoel met witte stippen te spotten. En durf je het inmiddels aan de herfst ook in huis te halen? Neem een tas mee om de mooiste herfstvondsten mee naar huis te nemen.


Mooie, warme outfits

Nee, je hebt inderdaad niet zo veel meer aan je linnen broeken, strandjurkjes en sexy shorts in lichtgeel en zachtroze. Die 12 graden buiten vragen gewoon om een outfit die wat warmer is. Natuurlijk kan het even slikken zijn als je je kabelcoltrui weer tevoorschijn haalt, maar met het uitzoeken van je herfstkleding, kun je meteen wat nieuwe outfits proberen. Gezien je in de herfst voor véél laagjes kunt kiezen, kun je daar wel een tijd zoet mee zijn. Over die lagen gesproken: kun je écht geen afstand doen van je vrolijke shorts en tops? Combineer ze met iets warms. Onder een kort broekje kun je, mits de shorts een beetje donker van kleur zijn, bijvoorbeeld prima een dikke panty dragen. Paar pumps of enkellaarsjes eronder en you are ready to go!

Lekkere herfsthappen

Goed, het mag dan kouder worden, maar gelukkig brengt de herfst een hoop lekkere warme maaltijden met zich mee. Wat dacht je van (zelfgemaakte) pompoensoep of runderstoofpot? Je staat er misschien even voor in de keuken, maar de bevrediging is des te groter als het lukt – en het leidt je weer even af van het rotweer. Herfstsfeer breng je verder in je keuken door te koken met paddenstoelen, noten, wortel en pastinaak. En hoe zit het dan met lekkernijen voor tussendoor? De herfst is natuurlijk dé periode voor kruidnoten (we noteren: normale kruidnoten, chocoladekruidnoten en truffelkruidnoten), pepernoten, strooigoed (tumtum!) en speculaas. Liever wat gezonds? Niets is lekkerder dan een mandarijntje in dit donkere en regenachtige seizoen. Wat eten betreft heb je in de herfst dus weinig te klagen!


Verwenmaatregelen

Dat de herfst een jaarlijks feit is, daar kun je niet omheen, maar dat betekent niet dat je het er gewoon maar mee moet doen. In een periode die je zwaarder valt, mag je best extra aardig voor jezelf zijn. Dus: klaar met het klereweer? En een middagje vrij? Trek de pyjama- of joggingbroek aan die het allerlekker zit, kruip onder een deken, zorg voor een belachelijk grote voorraad taaitaaipoppen en kies een film uit die extra lang duurt. Uiteraard verwarm je je berenhol met te veel kaarsen en je kachel. Als je klaar bent, kruip je je heerlijke bed in. Maar niet voordat je een extra warm bad hebt genomen. Dat laatste doet het trouwens ook goed als je verregend bent.

Voorpret
Als je dan een periode van natte bladeren, sjaals en dichte schoenen in gaat, kan er op z’n minst nog wel iets te vieren zijn, toch? Zeker. Weliswaar struikel je in de lente en zomer over de festivals, maar de herfst biedt ook genoeg gezellige feestjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van Halloween? En Sinterklaas? Ook al wil je er misschien niet aan toegeven: beide happenings worden écht niet alleen gewaardeerd door de kleinsten onder ons. Voor je dus een pruillip trekt zodra het woord 'herfst' valt: denk eventjes aan de leuke feestjes die je af kunt lopen. Moet je niets van alle feestpret hebben? Verzamel dan alvast wat potentiële zomervakantiebestemmingen. Voorpret tot en met. Negen maanden lang!

Wat doe jij om de herfst zo aangenaam mogelijk voor jezelf te maken?