Herfstdipje? Doe deze dingen om vrolijk te worden

Psyche & spiritualiteit door Zita

Yup, als het herfst is merk je dat meestal aan alles om je heen. Het wordt sneller donker buiten, de temperaturen dalen en we kruipen ’s avonds het liefst onder een dekentje. Veel mensen krijgen door deze donkere dagen een herfstdipje. And we get that. Herfstdipjes zijn niet leuk, dus daarom laten wij je graag zien welke dingen je doet om de donkere dagen vrolijk door te komen.

Wat is een herfstdip?

Een herfstdip is, zoals de naam al doet verklappen, een dip die je hebt in de herfstperiode. Een herfstdip is wat anders dan een winterdepressie. Een herfstdip is eigenlijk het kleine zusje van de winterdepressie. Daar waar je een winterdepressie ook medisch laat behandelen en dit een erkende aandoening is, is dat bij een herfstdip vaak niet aan de orde.

Toch voelen sommigen zich in de herfst ook neerslachtig en somber door de korte dagen. Als je je zo voelt in de herfst of je voelt deze gevoelens aankomen, spreek je van een herfstdip. Om dit dipje te voorkomen of te genezen, geven wij je een aantal handige tips om weer vrolijk te worden.

1.    Zoek sociale contacten op

In de herfst ben je al snel geneigd om binnen te blijven zitten onder een dekentje met een kopje thee. Ja, dat is ook heerlijk af en toe. Toch is het goed om het ‘echte’ leven op te blijven zoeken en sociale contacten te onderhouden. Leg je telefoon weg en spreek met vrienden af om te borrelen, een drankje te doen of samen onder een dekentje een film te kijken. Hier vrolijk je op den duur zeker van op.

2.    Schrijf positieve dingen op

Iets wat helpt om je vrolijk te houden in de herfst is om positieve dingen op te schrijven in een boekje. Schrijf bijvoorbeeld op waar je dankbaar voor bent of plak leuke foto’s van jou en je vrienden of familie in het boekje. Zo heb je altijd iets positief bij de hand heb je een glimlach op je gezicht zodra je het boekje opent.  

journalling

3.    Zoek daglicht op 

Omdat het in de herfst sneller donker wordt dan in de zomer, is het belangrijk om voldoende licht op de zoeken door de dag heen. Wanneer je namelijk in het donker naar je werk gaat en in het donker weer naar huis, zie je weinig daglicht en heeft dit invloed op je humeur. Wandel daarom buiten een rondje tijdens je lunch of koop een lamp die zonlicht nabootst. Zo blijf je een stuk vrolijker in de herfst.

4.    Neem vitamine D

Vitamine D krijg je binnen door zonlicht. Omdat je in de herfst toch een stuk minder zonlicht ziet, is het goed om extra vitamine D te slikken in de herfstperiode. Vitamine D haal je ook uit etenswaren als zalm, ei en zuivel.