Meer stress in de herfst? Dit kan de oorzaak zijn

Psyche & spiritualiteit door Chloe

Donkere dagen, veel regen en lage temperaturen: dat is hoe de meeste mensen de herfst zien. Weinig positiviteit dus. Het regenachtige herfstweer heeft meer invloed op je stemming dan je denkt. Veel mensen ervaren namelijk ook meer stress in de herfst. Wij leggen je uit hoe dit precies zit.

Weinig zonlicht

Na een zomer vol lichte en zonnige dagen moeten we nu weer even wennen aan het feit dat de zon weinig van zich laat zien en de dagen steeds korter worden. Zomers ben je vaak in een betere stemming, omdat je door het zonlicht een verhoogd serotine gehalte hebt. Dit hormoon heeft invloed op je stemming, eetlust en slaappatroon. Met deze grauwe dagen hebben we daar dus veel minder van. Ook neemt het hormoon melatonine toe, wat juist weer zorgt voor een slaperig en somber gevoel.

Stress in de herfst

Deze hormonen werken dus al niet echt mee, maar er is nog een reden dat we in de herfst vaak meer stress ervaren. Na een ‘zorgeloze’ zomer, voelt de herfst toch altijd een beetje als een nieuw jaar. Je bent er waarschijnlijk even uit geweest voor de zomervakantie en kijkt u weer op tegen het vroege opstaan. Ook zijn volgens experts mensen bang dat ze hun gewenste doelen niet bereiken na de zomer.

Herfstangst

Als deze angstige gevoelens jaarlijks terugkeren in de herfst dan spreken we van herfstangst. Je herkent dit onder andere aan een slecht humeur, angstige of depressieve gevoelens, prikkelbaarheid, vermoeidheid en verlies van interesse in dagelijkse activiteiten. Heb jij hier last van? Zorg dan extra goed voor jezelf om de herfststress tegen te gaan. Ga bijvoorbeeld wat vaker naar buiten als de zon schijnt en plan wat extra tijd in voor selfcare. Ook is het belangrijk dat je eropuit blijft gaan. Hoewel we in de zomer weinig thuis zijn, blijven we in de herfst vaak op de bank zitten. Dat terwijl er ook in de herfst nog genoeg leuks te doen is. Ga bijvoorbeeld lekker wandelen, bezoek een pompoenboerderij of ga een weekendje weg.