Met deze tips zorg je ervoor dat mensen écht naar je luisteren

Psyche & spiritualiteit door Mozhda

Heb je soms het gevoel dat je tegen een muur praat als je een gesprek voert? Of wil je gewoon vaker gehoord worden? Weet dan dat je niet de enige bent die dat meemaakt. Om gehoord te worden kun je daar verandering in brengen met deze tips!

1. Body language

Mensen zullen sneller naar je luisteren als je zelfverzekerd overkomt. Neem de volgende lichaamshouding aan: borst vooruit, kin omhoog en schouders naar achteren. Doe dit al voordat je het gesprek begint. Gebruik handgebaren en kijk je gesprekspartner(s) aan. Op deze manier houd je de aandacht van de ander vast.

2. Glimlach

Stel mensen op hun gemak door naar hen te glimlachen. Je komt vriendelijker en benaderbaarder over met een lach op je gezicht. En je hebt meer kans dat mensen zich meer naar je openstellen!

3. Stel vragen

Door vragen te stellen toon je oprechte interesse in de ander. Mensen vinden het leuk dat jij hun leuk vindt. We craven nou eenmaal naar aandacht. De ander voelt zich gehoord en zo heb je meer kans dat jij je ook gehoord voelt!

4. Praat duidelijk

Je weet al hoe laat het is als anderen vaak “Huh? Wat? Ik versta je niet” tegen je zeggen. Harder praten kan moelijk zijn als je vanuit jezelf zachtjes praat. Probeer alsnog je volume te verhogen. En oefen ermee. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je mobiel voor je te leggen en je stem op te nemen. Als je het audiobestand afspeelt, weet je gelijk hoe je voor een ander klinkt. Vind je juiste toon en houd die toon aan!

5. Typen en schrijven!

Moet je een speech voor een publiek houden? Of wil je een ingewikkeld en groot verhaal aan een ander vertellen? Typ of schrijf dan de belangrijkste punten. Gebruik bijvoorbeeld de notities-app op je mobiel of neem altijd een kladblokje mee. Neem die punten vóór het spreken door. Als je zeker bent van wat je wilt vertellen, kom je daadkrachtiger over. En daar luisteren mensen graag naar. Maar het is oké als je je notities tijdens het spreken erbij wil houden. Zolang jij maar lekker in je vel zit, want dat is het belangrijkst!