De leukste plekjes op de Veluwe voor een herfstig weekendje weg

Reizen door Anne-Fleur

Iedereen die ook maar een beetje van de natuur houdt (of geografische kennis heeft), heeft natuurlijk weleens van de Veluwe gehoord. Hét bosrijke gebied in de provincie Gelderland en ook nog eens een geweldige locatie voor een rustgevend weekendje weg met bijvoorbeeld je vriendinnen of je lief. Nog niet zó erg bekend met het gebied, maar lijken een paar dagen vol natuur, rust en gezelligheid je wel wat? Lees dan vooral verder.

Leukste plekken om te bezoeken op de Veluwe

De Veluwe is veruit het bekendste natuurgebied van heel Nederland en daarom voor veel toeristen (uit binnen- en buitenland) een must-see. In het natuurgebied kun je eigenlijk alle kanten op, want het is echt waar, er liggen niet alleen maar kleine dorpjes gelegen. Er is echt meer te zien. Cultuur, natuur en natuurlijk geschiedenis vind je bijna overal, dus je vervelen gebeurt niet snel. Nummer één tip om te doen in dit gebied: een urenlange wandeling maken over de heide, wilde dieren spotten tijdens je hike en even alle gedachten uit je dagelijks leven loslaten. Klinkt heerlijk, toch?

Typische dorpjes

Lijkt het je megaleuk om kleine typische Veluwse dorpjes te spotten? Dan moet je sowieso langs deze plekken gaan: Garderen, Kootwijk, Hoenderloo, Otterlo en Beekbergen. Deze plekken zijn namelijk heel populair en laten je precies de smaak van de Veluwe proeven. Ben je op zoek naar een fijne plek met wat meer 'stedelijke' historie? Zorg dan dat je langs Hanzesteden als Hattem, Elburg en Harderwijk komt. 

Lijkt al die natuur en cultuur je wel wat, maar ga je het liefst ook nog een dagje shoppen tijdens je herfstige weekendje weg? Op de Veluwe heb je Arnhem (de hoofdstad van Gelderland) en Apeldoorn met een uitgebreid centrum, waar je heerlijk kunt eten, shoppen en genieten. 

Natuurhuisjes

Om tijdens je weekend away op de heide de full experience te krijgen, is het ook nog een idee om een natuurhuisje voor een paar nachten te huren. Superleuk en warm, vooral tijdens regenachtige herfstdagen waarop je niets liever doet dan thee drinken onder een dekentje. 's Avonds een haardvuurtje aan, een fijne film erbij en je weekend is compleet. Wat wil je nog meer? Om goede natuurhuisjes te boeken kun je verschillende websites bezoeken die een groots aanbod hebben van de leukste verblijfplekken. Liever een hotel of B&B? Dan is dat natuurlijk ook genoeg te vinden. 

Uiteten

De Veluwe barst van de restaurants met heerlijke streekproducten die je tijdens je weekendje weg sowieso moet proberen. Vaak is er in het dorp of de stad waar je op dat moment bent altijd wel iets te vinden. Wil je helemaal op z'n Veluws gaan? Bezoek dan eens het restaurant De Veluwe in Hoenderloo. Geweldig eten en zo proef je het gebied pas écht. 

Al met al is er een heleboel te vinden en te doen op de Veluwe en is een overnachting ergens in een bossig dorpje de perfecte herfst getaway. Dus... boeken maar en veel plezier!