Eet deze dingen om je beter te voelen tijdens je menstruatie

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Voor, na en tijdens je menstruatie kan het zijn dat je ontzettende vreetbuien krijgt. Je kan dan alles wel opeten wat los en vast zit, it doesn't matter. Chocola, ijs, chips, hapjes, een hamburger en sushi: alles tegelijk graag. Ook al biedt al dit lekkers je een schrale troost van de pijn die je voelt op dat moment, toch zijn er ook voedingsmiddelen die net wat gezonder zijn én ook nog eens van positieve invloed zijn op je menstruatie. Eet deze dingen om je een stuk beter te voelen tijdens je ongesteldheid. 

Lees ook: Waarom je slechter slaapt tijdens je menstruatie

Dingen die je wil eten tijdens je menstruatie

Als je denkt aan eten tijdens that time of the month, dan denk je waarschijnlijk alleen maar aan vette, ongezonde dingen. Goedmakertjes voor het feit dat je megaveel bloed verliest en oh, zo zielig bent (zijn we ook, maar oké). Op korte termijn is een hele reep chocola naar binnen schuiven misschien een goed en pleasing idee, maar op langere termijn schiet je er vrij weinig mee op. Er zijn andere - gezonde - keuzes die je kunt maken wat betreft eten tijdens je ongesteldheid, om zo niet alleen je mentale, maar vooral ook je fysieke toestand een beetje op te krikken. Hieronder lees je wat deze voeding dan precies inhoudt. 

1. Groene bladgroenten

Tijdens de menstruatie hebben veel vrouwen last van vermoeidheid, energieloze dagen, duizeligheid en ga zo maar door. Niet zo gek ook, als je nagaat hoeveel bloed een vrouw verliest per maand... Anyways, door bloedverlies gaat het ijzergehalte in je lichaam omlaag, waardoor je je niet meer zo fris en fruitig voelt. Eet je groene bladgroenten (zoals bijvoorbeeld spinazie) dan geef je dit ijzergehalte weer een flinke boost. 

2. Gember

Om wat minder last te hebben van krampen of een pijnlijk gevoel in je lichaam kan een kop gemberthee grote wonderen doen. Gember werkt ontstekingsremmend en maakt vastgeklampte spieren iets losser. Ook al zijn jouw krampen nog erger dan een tsunami, proberen kan geen kwaad toch? Al neemt de gember het pijnlijkste randje maar weg.

3. Noten en vis

Ben je mentaal een emotioneel wreck als je bijna ongesteld moet worden (of als je het al bent)? You're not the only one. Het lijkt misschien zelfs wel alsof je een beetje depressief bent, wat, nogmaals, niet zo gek is. Er gebeurt tijdens je menstruatie een heleboel in je lichaam, waardoor je jezelf niet helemaal meer herkent. Noten en vis bevatten omega-3 vetzuren, wat weer depressieve gedachtes en somberheid kan verhelpen. Ook vermindert het de intensiteit van je pijn. 

4. Pure chocola

Als je er dan toch voor kiest om chocolade te eten, kies er dan in ieder geval voor om pure chocolade te eten. Oók als het niet je fave is. Voor PMS'ers (premenstrueel syndroom) is pure chocolade namelijk een uitkomst. De klachten die je voor je period kan hebben, kunnen erg intens en heftig zijn. Pure chocolade bevat een hoog ijzer-magnesiumgehalte. Dit gehalte zorgt ervoor dat je minder last hebt van je PMS. En het is ook gewoon lekker ;).

5. Quinoa

Voor een flinke ijzer, proteïne, en magnesium boost wordt het helaas geen pizza als avondeten, maar een fijn bordje quinoa met (blad)groenten en dergelijke. Quinoa zit bomvol met deze voedingsstoffen en is - om je beter te voelen tijdens je menstruatie - dan ook key om binnen te krijgen. 

Lees ook: Kan het kwaad om te slapen met een tampon?