Kan het kwaad om te slapen met een tampon?

Sport & gezondheid door Chloe

We weten allemaal dat het niet goed is om een tampon te lang te dragen. Dit kan namelijk vervelende gevolgen hebben. Maar ja, hoe werkt dat dan als je slaapt? Om de paar uur je wekker zetten om je tampon te verwisselen zien we niet zo zitten. Maar kan het kwaad om je tampon een nachtje te laten zitten of is dit geen probleem?

Slapen met een tampon

Over het algemeen zorgt slapen met een tampon niet voor problemen. Helaas zit hier wel een grote ‘maar’ aan. Als jij van uitslapen houdt of ’s nachts veel slaap nodig hebt, dan kan dit wel gevolgen hebben voor je gezondheid. 

Zo lang kan je slapen met een tampon

Volgens gynaecoloog Pari Ghodsi moet met een tampon slapen prima kunnen, maar dit heeft wel enige voorwaarden. Als je je tampon inbrengt vlak voor je naar bed gaat, acht uurtjes slaapt en hem de volgende ochtend direct verwisselt is er niets aan de hand. Breng hem dus echt pas zo laat mogelijk in. Doe je dit eerder of slaap je langer dan acht uur omdat je de volgende dag wat langer wil blijven liggen? Dan bestaat er een kans op infecties of zelfs tamponziekte. Volgens Ghodsi kan je dan het beste kijken naar een alternatief.

Alternatieven voor slapen met een tampon

Gelukkig is een tampon niet de enige manier om de nacht mee door te komen als je ongesteld bent. Er zijn namelijk genoeg alternatieven. Allereerst kun je natuurlijk kiezen voor maandverband. Het nadeel hiervan, is dat er een kans bestaat dat je doorlekt. En dat wil je natuurlijk niet. Al helemaal niet als je witte lakens hebt. Vooral als je hevige bloedingen hebt of veel beweegt in je slaap kan het nog wel eens voorkomen dat het niet helemaal goed gaat. Een ander veelgebruikt alternatief is de menstruatiecup. Deze cup breng je in in je vagina en deze zal zo ’s nachts al het bloed opvangen. Het voordeel is dat de kans op doorlekker erg klein is en je hem veel langer kan inhouden dan een tampon. Een menstruatiecup kan je namelijk tot wel 12 uur inhouden. Afhankelijk van je flow kun je ook kiezen voor menstruatie-ondergoed. Dat betekent heerlijk uitslapen zonder gedoe!