Dit is waarom je direct je toilet moet doorspoelen na je vakantie

Reizen door Jennifer

Als je terugkomt van vakantie, denk je waarschijnlijk niet als eerste aan het toilet. Toch zou je dit voortaan wel even moeten doen. Blijkbaar is het heel verstandig om na je vakantie de wc door te spoelen. Als je de reden hoort, snap je wel waarom (en doe je nooit meer anders).

Lees ook: Vakantie blues tegengaan? 5 x zo blijf je ook vrolijk ná je vakantie

Toilet doorspoelen na de vakantie: waarom?

Normaal gesproken is het drinkwater in Nederland heel veilig en kun je gewoon uit de kraan drinken. Alleen moet je hier na een lange vakantie, vooral in de zomer, wel mee oppassen. Grote kans namelijk dat niemand tijdens je vakantie de kraan, douche of het toilet gebruikt. Daardoor staat het water in de leidingen voor lange tijd heel stil. Laat dat nou net de ideale situatie zijn voor de legionellabacterie. O jee!

Legionellabacterie

In stilstaand water voelt een legionellabacterie zich op z’n best, vooral wanneer de watertemperatuur tussen de 25 en 55 graden is. Is dat dan gevaarlijk? Nou, je kunt er zeker ziek van worden als je de kleine waterdruppels inademt. Dat gebeurt meestal op het moment dat je onder de douche staat. Bah!

Wat moet je allemaal doorspoelen?

Gelukkig kun je dus iets doen om een legionellabesmetting te voorkomen. Dat begint allemaal met het doorspoelen van je toilet (mét de deksel dicht). Vervolgens ben je nog niet klaar, want daarna ga je alle kranen af. Begin altijd met de kraan die het dichtst bij de watermeter zit. Zet dan de kraan minstens één minuut aan met koud of heet water, totdat het water echt koud of heet is. Zet ondertussen het raam open voor wat ventilatie.

Vergeet na alle kranen niet ook de buitenkraan, hogedrukreiniger, tuinslang, badkraan en douchekop. Vooral dat laatste is heel belangrijk, omdat de legionellabacterie zich dus vaak verspreidt via de douche. Leg daarom de douchekop wel eerst in een emmer met een dweil eroverheen, voordat je de kraan opendraait. Ook bij de tuinslang vergt wat voorbereiding. Eigenlijk kun je het beste voor je vakantie al de tuinslang afkoppelen en leeg laten lopen. Ben je dit vergeten? No worries. Spoel in dat geval de tuinslang even door voor gebruik, waarbij je de sproeikop eraf draait.

Lees ook: Blijkbaar plassen we verkeerd: 'double voiding' is de beste manier