Lifestyle
Lifestyle

Dit is waarom je altijd ziek wordt in je vakantie

Al maanden tel je de dagen af naar de vakantie van je leven. Je gaat eindelijk die oude stad bezoeken of juist een toffe verre reis maken. Maar als de dagen dichterbij komen, gooit je eigen lichaam roet in het eten: je bent ziek! 
 
Kon je de verschijnselen doordeweeks nog wel de kop in drukken met een lading vers fruit en een stapel aspirines, in het weekend haalt die griep je genadeloos in. Of erger nog: zodra jouw welverdiende vakantie aanbreekt. Aargh! Hoe kan het toch dat je elke keer in je vakantie of in het weekend ziek bent? Ben je dan een grote pechvogel of is daar meer aan de hand? De universiteit van Tilburg had dezelfde prangende vraag en onderzocht de kwestie. 

 
Vrijetijdsziekte
Wat blijkt? Het is niet puur toeval dat je je vrije weekend in de lappenmand doorbrengt. Hoogleraar emoties en welbevinden Ad Vingerhoets is zelf bijna nooit ziek, behalve op de dagen dat het écht niet uitkomt. Bijvoorbeeld middenin de Feestdagen of juist in het weekend. Hij is niet de enige, want in Nederland heeft 3% van de bevolking last van deze zogenaamde "vrijetijdsziekte". Reden genoeg dus voor de hoogleraar om dit fenomeen verder te onderzoeken.

Stress
Uit de studie blijkt dat adrenaline de grote boosdoener is. Als je een stressvolle job hebt maak je namelijk constant adrenaline aan en dat stuurt je immuunsysteem in de war. De meeste mensen krijgen daardoor last van vage pijntjes en vermoeidheid, maar er zijn er dus ook een heleboel die er letterlijk ziek van worden. Als je tijdens een stressvolle periode veel adrenaline aanmaakt, raakt je lichaam daaraan gewend. Je body volgt niet meer haar eigen behoeftes en ratelt zelfs ’s nachts door, wanneer je eigenlijk zou moeten rusten.
 
Relaxen
Oké, een lang verhaal kort: als je als echte carrièrevrouw regelmatig in je vakanties of weekenden met een thermometer rondloopt, komt dat door dat verstoorde immuunsysteem. Maar wat moet je dan doen om te voorkomen dat je tijdens je kostbare vrije tijd compleet van de wereld bent? Volgens de hoogleraar is de enige oplossing een betere balans vinden tussen hard work en ontspanning. Oftewel: stop met elke avond overwerken en gun jezelf dat avondje series kijken. Good luck!

Ben jij ook vaak ziek op vakantie of in het weekend?