Waarom je maar beter de toiletdeksel sluit voordat je doorspoelt

Sport & gezondheid door Laura

Dit meen je niet... We gebruiken het toilet blijkbaar al jaren verkeerd. Zitten, je boodschap(je) doen, afvegen, opstaan, doorspoelen en weglopen, toch? Nu blijkt er een essentieel onderdeel te missen in onze wc-routine. Vóór het doortrekken moet je nog iets heel belangrijks doen: de deksel van de wc sluiten! Vooral als je tandenborstel in de buurt staat...

toiletdeksel

Lees ook: Dit is waarom thuis poepen zo veel makkelijker gaat

Poep op je plafond

Wie dacht dat alleen de toiletbril en de binnenkant van de pot smerig werden, heeft het mis. Wanneer je de toilet doortrekt, worden er miljoenen minuscule deeltjes van plas en poep de lucht ingeschoten door de kracht van het water. Tot wel 4,5 meter hoog. Jep, op het plafond van je badkamer zitten dus plas- en poepbacteriën. Lekker.

Toiletpluim

Er is zelfs een wetenschappelijke term voor dit 'fenomeen': een toiletpluim. Het idee is niet alleen vies, het kan je ook daadwerkelijk ziek maken. Deze onzichtbare golf van bacteriën speelt namelijk een belangrijke rol bij het verspreiden van bepaalde infectieziektes. Denk aan de griep of het norovirus. 

Wanneer je de toiletdeksel sluit voordat je doorspoelt, bespaar je jezelf maar liefst twaalf keer minder diarree-veroorzakende bacteriën. Dus eh, you know what to do!

via GIPHY

Lees ook: Waarom je 'het uitstrijkje' nooit over mag slaan