Goedkoop boodschappen doen: zo bespaar een heleboel euro's in de supermarkt

Wonen door Anne-Fleur

Naar de supermarkt gaan is een van de makkelijkste manieren om met je geld te strooien. Heel leuk als je allemaal extra chips, koekjes en chocolade in je kast hebt liggen, maar erg fijn voor je portemonnee is het niet. Tijd om een beetje te gaan besparen op boodschappen doen? Met deze tips gaat je dat sowieso lukken en houd je een heleboel euro's gewoon in je zak. 

Lees ook: Tips om jouw huis er groter uit te laten zien

Geld besparen op boodschappen doen

Is goedkoop boodschappen doen voor jou ook zo'n lastige klus? You're not alone. Heel veel mensen struggelen hiermee, want je geeft nu eenmaal makkelijk geld uit als al die lekkere (en nodige) dingen zo voor het oprapen liggen. Toch kom je per week of maand misschien niet altijd meer uit en zou je graag eens wat geld willen besparen. We hebben de handigste tips voor je op een rijtje gezet. Good luck! 

1. Plan je maaltijden

Dit lijkt misschien een beetje lastig als je de activiteiten van je week nog niet eens ingepland hebt, maar maaltijden plannen kan heel fijn zijn. Zo weet je precies wat je nodig hebt aan boodschappen die week en tref je goede voorbereidingen. 

2. Ga niet met honger boodschappen doen

Koekjes, snoepjes, ijs, chocolade, chips. Het ziet er allemaal verrekte aantrekkelijk uit als je met een hongergevoel boodschappen gaat doen. Grote kans dat je eraan toegeeft en dus ook veel meer geld uitgeeft dan eigenlijk nodig... Het kan zo makkelijk zijn. 

3. Check aanbiedingen, maar koop het alleen wanneer je het nodig hebt

Vaak kun je 2+2 inslaan, maar is het dan eigenlijk wel zo goedkoop? Vooral als je nog twintig tubes tandpasta in je kast hebt liggen? Check aanbiedingen, maar haal het alleen wanneer je het nodig hebt.

4. Inslaan, inslaan, inslaan

Heb je je aanbieding echt nodig? Dan is het slim om direct in te slaan. Haal van alles tien pakken en je bent voor de komende tijd wel even zoet. Vooral met dingen als toiletpapier, shampoo, et cetera, is dit een echte uitkomst. 

5. Contant betalen

Spreek met jezelf een week- of halve weekbudget af. Pin dit bedrag en geef ook niet meer uit dan dat je hebt. Easy peasy. Zo houd je een goed oog op wat je uit hebt gegeven en heb je een limiet afgesproken met jezelf. Win-win. 

6. Probeer week- of halve weekboodschappen te halen

Dit komt een beetje hetzelfde neer op maaltijden plannen, want als je al je boodschappen voor de week (of halve week) al in huis hebt, heb je geen extra dingen meer nodig. Je voorkomt op deze manier dat je toch nog die zak M&M's per ongeluk in je mandje stopt...

7. Doe je boodschappen alleen

'Ah, mag ik dit meenemen?' 'Oeh, lekker voor vanavond op de bank.' Super gezellig als je samen met je partner, huisgenoot of kinderen boodschappen gaat doen, maar erg bevorderlijk voor je bankrekening is het niet. Je geeft zo namelijk veel sneller geld uit dan eigenlijk nodig is. Misschien toch beter om in je eentje een tripje naar de supermarkt te maken. 

8. Check altijd je kasten op wat je nog in huis hebt

Do we need to say more? 

9. Eet minder vlees

Dit is ook nog eens beter voor het milieu én kan je een heleboel geld besparen. Toch een meat-lover? Dan kun je er ook voor kiezen een kleinere stap te nemen: eet bijvoorbeeld drie keer per week vlees in plaats van elke dag. 

10. Probeer ook eens iets anders dan A-merken

A-merken zijn echt niet altijd nodig! Rijst is rijst en macaroni is macaroni. Uiteindelijk proef je het verschil niet, maar zie je je portemonnee wél groeien. 

11. Als je avondeten overhoudt, hoef je het niet direct weg te gooien

Veel avondeten kun je gewoon opbakken voor de volgende avond of je gebruikt het als lunch. Scheelt toch weer een aantal euro's per dag. 

Lees ook: Je eigen duurzame schoonmaakmiddel maken: Zo doe je dat