Je eigen duurzame schoonmaakmiddel maken: Zo doe je dat

Wonen door Maya Luz

Alles is duur tegenwoordig. De prijzen in de supermarkt lijken dagelijks hoger te worden en dus gaan velen wat meer op de centjes letten. Schoonmaakmiddelen zijn vaak redelijk prijzig. Gelukkig kan je deze producten gemakkelijk zelf maken. Zo bespaar je niet alleen geld, maar ben je ook nog eens duurzaam bezig!

Lees ook: Zo vaak zou je eigenlijk je kussen moeten vervangen

Allesreiniger

Wat heb je nodig:

  • Witte azijn
  • Water
  • Een citroenschil
  • Roosmarijn takjes

Zo maak je het:

Voor deze allesreiniger hoef je enkel alle ingrediënten in een sprayfles te doen. Gebruik hiervoor evenveel water als azijn. De hoeveelheid roosmarijn takjes die je gebruikt hangt af van hoeveel geur de reiniger af moet geven. Een of twee takjes is genoeg voor een milde geur. Combineer alle bestanddelen in een sprayfles en schud deze goed. Laat deze een week staan voordat je de reiniger gebruikt. Vervolgens kun je de reiniger gebruiken om allerlei soorten vuil schoon te maken. Pas alleen op met het schoonmaken van graniet en roestvrij staal. Deze materialen kunnen namelijk beschadigen door het zuur van de citroenschil.

Keukenreiniger

Wat heb je nodig:

  • 60 gram baking soda
  • Een liter warm water

Zo maak je het:

Schenk het water in een sprayfles en voeg de baking soda toe. Meng de twee bestanddelen goed door elkaar zodat er geen klontjes inzitten. Deze spray kun je vervolgens direct gebruiken. Je kunt dit mengsel gebruiken om aanrechten, apparaten en de binnenkant van de koelkast mee schoon te maken. Daarnaast kun je roestvrij staal en je gootsteen weer laten glanzen met behulp van deze spray. Daarnaast werkt het ook als geurverdrijver!

Glasreiniger

Wat heb je nodig:

  • 480 ml water
  • 120 ml witte azijn
  • 60 ml 70% gedenatureerde alcohol
  • Een of twee druppels essentiële olie met sinassappelgeur (optioneel)

Zo maak je het:

Voor deze spray hoef je enkel alle bestanddelen te combineren in een sprayfles. Deze kun je vervolgens direct gebruiken om jouw spiegels en ramen schoon te maken. De alcohol zorgt ervoor dat de reiniger geen vervelende strepen achterlaat op het glas. Pas alleen wel op wanneer je deze reiniger wil gebruiken op een hete dag of in direct zonlicht. Hierdoor kan de reiniger namelijk te snel opdrogen en alsnog strepen achterlaten. Om spiegels te reinigen is het aan te raden om niet direct op de spiegel te sprayen, maar om de spray eerst aan te brengen op een doekje.

Lees ook: 7 verrassende manieren om citroen te gebruiken voor in het huis