7 verrassende manieren om citroen te gebruiken voor in het huis

Wonen door Zora

Wanneer het leven je citroenen geeft, maak dan schoon! Citroenen zijn perfect om in en rondom het huis te gebruiken om vlekken te verwijderen, om van nare geurtjes af te komen én voor nog veel meer. Wij vertellen je zeven verrassende manieren om citroen thuis te gebruiken die je misschien nog niet wist.

1. Doffe potten & pannen laten glanzen

Je kunt citroen gebruiken om doffe aluminium pannen weer te laten glanzen. Snijd een citroen door de helft en wrijf het over de binnen- en buitenkant van de pan. Spoel het niet af met water, maar gebruik een zachte doek om de pan te polijsten. Gebruik het schil om kranen en andere metalen te polijsten. Wrijf het schil over het metaal, spoel het af met koud water en droog het met een zachte doek. Om roestvrijstalen en koperen potten weer te laten glanzen, snijd een citroen doormidden en dompel het in zout. Wrijf het over de metalen oppervlakten om aanslag en vuil te verwijderen. Spoel het goed af en droog het met een zachte doek.

2. Vlekken verwijderen van marmeren werkbladen

Marmer is een poreuze steen dat snel vlekken krijgt van koffie, thee en voedsel op basis van tomaten. Snijd een citroen door de helft en dompel het in zout. Wrijf de citroen over de vlekken en spoel het daarna grondig af. Laat het citroensap niet te lang intrekken omdat het zuur de marmeren oppervlakte kan beschadigen.

3. Koffiezetapparaat & waterkoker ontkalken

Water bevat kalk en dat kan koffiezetapparaten en waterkokers verstoppen. Het kan er zelfs voor zorgen dat jouw warme drankjes er een rare smaak van krijgen. Ontkalk jouw apparaten elke maand door een half kopje citroensap toe te voegen met wat kokend water. Voer een volledige verwarmingscyclus uit en daarna nog een met gewoon water.

4. Vlekken verwijderen van borden & plastic containers

Sommige etenswaren laten vlekken achter op plastic, melamine servies en zelfs op keramische borden. Vul de gootsteen of een emmer met kokend water om de vlekken te verwijderen. Pers het sap van twee of drie citroenen en gooi het schil er ook bij. Voeg de borden en plastic containers toe en laat het drie tot vier uur weken. Was het daarna af zoals gewoonlijk.

5. Snijplanken en houten keukengerei schoonmaken

Citroensap heeft antibacteriële eigenschappen die bacteriën helpen doden die zijn blijven hangen in kleine sneetjes van plastic, houten snijplanken en andere houten keukengerei. Smeer de oppervlakte in met citroensap na het afwassen en laat het gedurende vijf tot tien minuten intrekken. Spoel het keukengerei en de snijplanken af met heet water en droog het goed af.

6. Magnetron reinigen

Maak eenvoudig jouw vieze magnetron schoon door een kwart kopje citroensap toe te voegen aan twee kopjes water in een magnetronbestendige glazen container. Plaats het in de magnetron en laat het water koken totdat de magnetron is gevuld met stoom. Laat de stoom gedurende vijf minuten intrekken en verwijder daarna de container. Veeg al het vuil weg met keukenpapier of met een zachte doek.

7. Glas en ramen schoonmaken

Maak je eigen schoonmaakmiddel voor glazen en ramen door drie eetlepels citroensap te mixen met één kopje water. Stop het middeltje in een sprayfles om het nog makkelijker te maken. Heb je last van hardnekkige watervlekken? Gebruik dan een spons gedrenkt in pure citroensap.